Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az idei őszi állásbörzéken jellemzően 20-30 százalékkal kevesebb állást kínáltak a munkáltatók tavaly őszhöz képest, miközben a rendezvényeken állást keresők száma emelkedett. Pozitívum volt, hogy tudatosabbak lettek az álláskeresők.

Sok az eszkimó, kevés a fóka (mfor.hu)

Az ősz legtöbb állást kínáló rendezvényén, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem állásbörzéjén 12 ezer érdeklődő vett részt - tájékoztatta Kroknay Szabó Mária, a rendezvény marketing és PR vezetője az MTI-t pénteken. Hangsúlyozta, hogy mostanra tudatosabbak és felkészültebbek lettek az álláskeresők, hiszen kevesebb álláslehetőség közül választhatnak. Elmondta, hogy az előző börzékhez képest valamelyest nőtt a látogatók száma, azonban ez nem feltétlenül a válság következménye.

Az október végi műegyetemi börzén 100 cég volt jelent mintegy 1200 állásajánlattal, ez pedig a tavaly őszi kínálathoz képest 30 százalékos csökkenés mind a kiállítók, mind pedig az álláslehetőségek számát tekintve.

A börze kiállítói közül tavalyhoz képest eltűntek a telekommunikációs szektor és az építőipar cégei - fűzte hozzá Kroknay Szabó Mária. Az utóbbi egy évben nem emelkedtek a diplomásoknak kínált indulóbérek. A cégek által kínált indulókeresetek a műszaki, mérnöki, informatikai diplomások számára átlagosan bruttó 280 ezer forint, gazdasági végzettség esetén bruttó 240 ezer forint körül mozogtak.

A legkeresettebb végzettségűek továbbra is a villamosmérnökök: az őszi műegyetemi börzén kiállító cégek 39 százaléka keresett ilyen diplomával munkaerőt, őket pedig az informatikusok és a gépészmérnökök követték.

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Karrier Irodájának igazgatója, Andrási Monika az MTI-nek elmondta: egyszerre keres most szakmai gyakorlatot a bolognai rendszer gyakorlatigényes szakjának hallgatója és az új mesterképzés negyedévese, valamint a régi rendszer ötödéves végzőse – mindannyian szakmai tapasztalatra kívánnak szert tenni, hogy növeljék értéküket a munkaerőpiacon. A tavalyi számokhoz képest azonban a cégek csak negyedannyi pozícióba keresnek diplomást, így élesedik a verseny. Hozzáfűzte, azok a frissdiplomások is megjelentek az őszi állásbörzéken, akik nem tudtak elhelyezkedni a diplomaszerzés óta.

A BCE-n október elején rendezett KarrierExpo országos integrált állásbörzére rekordszámú, körülbelül 12 ezer érdeklődő ment el, a legtöbb pozíciót a gazdasági és a műszaki, informatikai végzettségűeknek kínálták. Andrási Monika elmondta, hogy a válság miatt megcsappant a cégek kiállítási kedve: a KarrierExpón 15-20 százalékkal kevesebb kiállító jelent meg, és a körülbelül ezer pozíciót kínáltak, miközben két éve még háromezernél is több álláshirdetést hoztak.

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) az idén októberben immár negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Információs- és Állásbörzét, amelyen az Európai Unió más országaiban munkát vállalni tervezők tájékozódhattak a lehetőségekről. A börzére látogatók száma az idén 3500-ról 4000-re nőtt tavaly őszhöz képest, miközben az állást kínáló cégek száma körülbelül harmadával csökkent (18-ról 13-ra).

Kalmár András, az EURES magyarországi menedzsere az MTI-nek elmondta, hogy az idei EURES börzén a szokásosnál is több partnerszervezet - például a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat, a Nemzeti Pályainformációs Központ, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vett részt, mivel a válság miatt különösen fontos, hogy aki külföldre megy dolgozni, biztos körülmények között tehesse ezt.

A Nemzetközi Információs- és Állásbörze összesített adataiból kiderül, hogy a legerősebb potenciállal a külföldi munkavállalás szempontjából munkavállalói oldalról a 35 év alatti diplomás, nyelvet beszélő munkavállalói réteg rendelkezik, miközben a cégek az állások jelentős részét szakmunkásoknak kínálták, így a kereslet és a kínálat nem minden esetben találkozott.

A börze látogatóinak túlnyomó többsége - 89,2 százalék - tervezi, hogy a közeljövőben külföldön vállal munkát; a népszerűségi lista élén Nagy-Britannia áll, a külföldre vágyók 41,8 százaléka jelölte meg lehetséges célországként, de Németország, Ausztria és Hollandia is sokak érdeklődésére tarthat számot. A tavaly őszi rendezvény látogatóinak valamivel több mint 88 százaléka tervezte, hogy külföldre megy dolgozni.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.