TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Lassan véget ér az idei állásbörze szezon. Az ilyen típusú rendezvények egyik nagy előnye, hogy akár több ezer állásajánlat közül is válogathatnak a végzős diákok. Egyre több állásbörzén tartanak hasznos előadásokat is, amelyeken például álláskeresési technikákkal ismerkedhetnek meg a hallgatók. Mfor.hu háttér.

Milyen a tökéletes önéletrajz és motivációs levél?

Az állásbörzék többségén különböző álláskeresési technikákkal is megismerkedhetnek a hallgatók. A Zsigmond Király Főiskola rendezvényén például megtudhatták a diákok, hogy miként lehet jó önéletrajzot írni és hogy mi a motivációs levél jelentősége.

A tökéletes önéletrajz rövid, tömör, strukturált, áttekinthető, aktuális, valós információkat tartalmaz és helyesírási hibáktól mentes – tájékoztatta a pályakezdőket Kovács Kata, a Randstad Hungary Kft. munkatársa. Szerinte pár napos gyakorlatokat nem érdemes beleírni az önéletrajzba, viszont bárhol dolgoztunk legalább egy hónapig - legyen az akár gyorséttermi munka -, az szerepeljen az önéletrajzban.

Ne hazudjunk, mert úgyis lebukunk

Fontos, hogy a CV-re jó legyen ránézni, ne ugráljunk összevissza a területeken belül. A dokumentumot folyamatosan frissíteni kell, ha közben elhelyezkedtünk egy új helyen, azt mindenképpen tüntessük fel. Csak igaz állításokat írjunk az önéletrajzba, mert könnyen lebukhatunk.

Sokan szépítenek a nyelvtudásukat illetően, azonban emiatt már az állásinterjún kellemetlen helyzet alakulhat ki. Azt a nyelvet se írjuk bele az önéletrajzba, amit már régóta nem használunk, vagy jelöljük, hogy passzív nyelvtudásról van szó. Megjegyzésként odabiggyeszthetjük, hogy könnyen felfrissíthető a tudásunk. Figyeljünk arra, hogy sem a magyar, sem az idegen nyelvű önéletrajzba ne kerüljön helyesírási hiba, mert egy tökéletesen alkalmas jelölt is eleshet emiatt az állástól.

A motivációs levél 

A motivációs levél mindig az aktuális cégre és megpályázott pozícióra szabott legyen, és kerüljük a sablon szövegeket – hangsúlyozta Kovács Kata. Fontos a pozitív hangvétel, és a változatos szókincs, illetve gördülékeny stílus. Ebben a dokumentumban kihangsúlyozhatjuk a rátermettségünket, egy kis önfényezés ez esetben belefér.

Gyakori hiba, hogy a pályázó a motivációs levélben az önéletrajzban írottakat ismétli. Biztos, hogy nem fogják behívni azt a jelöltet sem, aki elvéti az állás pozíciójának megnevezését. A kísérő email-ben jelölni kell a fizetési igényt, a munkába állás legkorábbi időpontját és hogy milyen dokumentumokat csatoltunk.

Az interjú 

Ha az első akadályokat sikerrel vettük, és behívtak minket az állásinterjúra, a legfontosabb teendőnk, hogy ismerjük meg a céget, tudjunk meg mindent róla, amit csak lehet. Készüljünk fel a telefonos interjúra is, mert előfordulhat, hogy így szűrik ki első körben a jelölteket. Nézzünk utána a lehetséges kérdéseknel és válaszoknak, erre tökéletes eszköz az internet. Evidenciának tűnhet, de annál fontosabb, hogy pontosak, jól öltözöttek és ápoltak legyünk. Lényeges az is, hogy a jelölt tudjon beszélni önmagáról és merjen kérdezni. Kovács Kata még két fontos tanáccsal látta el a pályakezdőket: "Légy önmagad és ne izgulj" – mégha ez utóbbit sokszor nehéz is elkerülni, mégis törekedjünk rá.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.