2005. június 23. 08:51

Magyarországon csupán néhány cég foglalkozik az álláskeresők angol nyelvű állásinterjúra való felkészítésével, annak ellenére, hogy az idegen nyelven zajló interjút gyakran alkalmazzák a munkáltatók a leendő munkatársak kiválasztásakor.

Próbáljuk el többször az interjút egy partnerrel

Angol nyelvű interjúra a szituáció folyamatos gyakorlása az egyik leghatékonyabb felkészülési mód. "Ideális gyakorlási módszer, ha egy partner segítségével szimuláljuk az interjút - a belépéstől az elköszönésig. Az interjúztató fél többször szakítsa félbe mondanivalónkat, és tegyen fel váratlan kérdéseket. A felkészülési időszakban emellett érdemes magunkban angolul körülírni, megmagyarázni mindazon tárgyakat, amelyeknek nem ismerjük az angol nevét. Ez hasznunkra válhat, ha az interjún olyan kifejezést szükséges használnunk, amelynek angol megfelelője nem jut eszünkbe a stressz miatt" - magyarázta Simon Zoltán.

[ajanlo=194][igazitas=left/]A magyar nyelvű interjúhoz hasonlóan az angolon is leginkább az önéletrajzunk magyarázatát, bővítését várja el a velünk szemben ülő szakember. Simon Zoltán szerint ezért a megmérettetés előtt mindenképp gondoljuk át, CV-nk alapján milyen kérdéseket tehet majd fel nekünk a szemben ülő.

"Készüljünk a válaszokkal, előre fogalmazzuk meg őket, de ne tanuljuk meg azokat szóról szóra. Mivel az interjúztatók nem kedvelik a mellébeszélést, a kérdésekre rövid, a tárgytól el nem térő válaszokat adjunk, amelyekben szerepeljenek különböző, úgynevezett töltelékszavak (actually, so, etc). Ezek keltik életre a nyelvet, és ezek jelzik a középfokúnál erősebb nyelvtudás meglétét. Ha nem jut eszünkbe egy szó vagy gondolat angolul, írjuk körül, magyarázzuk el a közölni kívántakat" - tanácsolta a nyelviskola vezetője.

Amit nem értünk, ismételtessük meg

"Abban az esetben, ha nem értjük a velünk szemben ülő által elmondottakat, kérjük meg, ismételje meg azt: 'Ne haragudjon, nem értettem tökéletesen a kérdést, megismételné?' Az akcentusunk miatt pedig ne aggódjunk. Addig ugyanis nem jelent problémát, amíg az nem zavarja a beszélgetőpartnert a megértésben. Fontos, hogy a bemutatkozást követően azonnal kezdjünk el kommunikálni a bent lévőkkel, érdeklődjünk az interjúztató hogylétéről, próbáljuk meg interaktívvá tenni a beszélgetést. Így oldódhatunk fel a legkönnyebben."

Simon Zoltán emellett arra is figyelmezteti az álláskeresőket, hogy ne próbálják magasabb szintűnek feltüntetni nyelvtudásukat, mint amilyen valójában. "Ha nyelvtudásunk középfokú, ne akarjuk elhitetni a velünk szemben ülővel, hogy felsőfokon beszéljük az angolt. Egy jó interjúztató ugyanis egy-másfél perc alatt képes felmérni az álláskereső nyelvtudásának valós szintjét, becsapni szinte lehetetlen."

Forrás: Jobpilot

Kapcsolódó anyagok
Kiugratják a nyulat a bokorból az állásinterjún
Több lépcsős út vezet az ideális állásig
Hallgatni is tudni kell az állásinterjún

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.