2006. január 3. 07:41

A minimálbér-alku következtében a vállalkozások a következő három évre előre tervezhetik bérköltségeiket, új elemként pedig belépett a szakképzettségnek megfelelő sávos rendszer is. Az mfor.hu annak járt utána, hogyan befolyásolják a vállalkozások mindennapjait az emelkedő bérköltségek.

Minimálbérek az építőiparban. Tekintse meg táblázatunkat!

Kollektív szerződések, amelyek többet nyújtanak

Bizonyos ágazatokban már a minimálbér-alku előtt jellemző volt a kötelező szintnél magasabb garantált bér vagy éppen a munkafeltételek szabályozása.

2. táblázat

Az építőiparban megszülető kollektív szerződés jelenleg 140 ezer dolgozót érint. Az ágazatban foglalkoztatottak száma meghaladja a háromszázezret, és a megállapodást kezdeményező Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) bízik abban, hogy az ágazatban működő 90 ezer cégből egyre többen csatlakoznak a megállapodáshoz. A szerződés alapján az építőiparban bértarifa rendszer felállításával garantálják a legalacsonyabb jövedelmeket.

Kern Ágnes

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.