2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben itthon dübörög a legújabb sikerpropaganda, melynek egyik eleme az újra növekvő minimálbér, az OECD megdöbbentő ábrát tett közzé a Facebook-oldalán.

Meglehetősen faramuci helyzet, hogy miközben itthon folyik a legújabb plakátkampány egyebek mellett az újra növekvő minimálbért is hirdetve, meglehetősen elkeserítő rangsort közölt az OECD a témával kapcsolatban.

Kapcsolódó anyag:
Nem hazudik, de a legfontosabbat titkolja Orbánék kampánya

Tudjuk, részben a plakátkampánynak is köszönhetően, hogy az elmúlt években 42 százalékkal növekedett a bruttó minimálbér. (szerk.:Igaz, ebből a dolgozók mindössze 14 százalékos növekedést éreznek, a kormány az adók és járulékok révén pedig 93 százalékosat.) A nemzetközi adatsoroknak köszönhetően pedig az sem titok, hogy a szignifikáns bruttó növekedés ellenére is az összeg igen keveset ér a minimálbérrel rendelkező uniós tagállamok körében.

Van viszont a minimálbérrel kapcsolatban egy olyan tényező, mellyel az OECD tagállamok sorában a legelőkelőbb helyre kerültünk. Bár erre cseppet sem lehetünk büszkék.

A szervezet rangsora alapján ugyanis a minimálbérrel rendelkező OECD-országok sorában hazánk terheli a legnagyobb mértékben adókkal a kötelezően fizetendő legkisebb összeget. A 35 százalékos elvonás amellett, hogy a legmagasabb szintet jelenti, még a mögöttünk álló lettországi terhelést is jócskán meghaladja, az ugyanis csak 27 százalékos. A dobogó harmadik fokára pedig Lengyelország került 26 százalékkal. Noha a magyarhoz képest ez is jóval alacsonyabb, a minimálbérrel rendelkező országok többségéhez képest még a lengyel szint is viszonylag magas. A legtöbb ország ugyanis 20 százalék alatti mértékben terheli a minimálbért adókkal, Korea, Izrael, Ausztrália, Spanyolország és Írország pedig egyaránt 10 százaléknál is kevesebbet von el ezekből a fizetésekből.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!