2008. november 17. 14:34

Néhány hónap szünet után most ismét elérhetőek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) új pályázatai. A támogatásokra első körben november 30-ig, ezt követően csak jövő év májusában és októberében lehet jelentkezni.

Az úgynevezett hármas tengely programjai a vidéki életminőség javítását célozzák meg, ebben a körben jut pénz falumegújításra és fejlesztésre, valamint a régi korok vidéki örökségének megőrzésére is. A potenciális pályázók között lehetnek olyan cégek is, amelyek a mezőgazdasági tevékenységüket kiegészítő helyi turisztikai vállalkozásba fognak, de agro- és ökoturisztikai fejlesztésekre, beruházások infrastrukturális és szolgáltatási feltételeinek, s ezen fejlesztések marketingjének támogatására is nyerhető pénz.

A teljes beruházás akár 100 százalékos támogatása is elérhető az önkormányzatok számára. A programban kiemelt szerepet kap a helyi mikrovállalkozások fejlesztése, új, vidéki munkahelyek teremtése. A pályázati keret 140-150 milliárd forint. – mondta el Essősy Zsombor a MAPI Zrt. vezérigazgatója.

A meghirdetett pályázatokra első körben november 30-ig, ezt követően csak jövő év májusában és októberében lehet jelentkezni. Kivételt képeznek a helyi kulturális örökség fenntartására, helyreállítására, korszerűsítésére irányuló tervek, ebben az esetben a teljes költség ellentételezésére lehet pályázni, a kifizetési kérelmek benyújtására először 2009. januárjában kerül sor, tette hozzá Essősy Zsombor.

A vidéki települések fejlesztésére az Európai Unió is egyre nagyobb figyelmet fordít. Ezt a törekvést erősíti meg az „Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér Cím (IKSZT)” elnyerésére irányuló pályázat, amelynek célja többfunkciós, közösségi, közművelődési és szolgáltató központok létrehozása a pályázatot elnyerő településeken. A szolgáltató központok egyik előnye, hogy jelentősen megnövelik a vidéki települések lakosságának életminőségét és szélesítik a helyben elérhető alapszolgáltatások körét.

Az IKSZT program támogatása a kisebb települések számára is megoldást jelent, mivel ennek keretében sor kerül az információs és kommunikációs technológiák helyi elérhetőségének javítására, felújítására, és a funkciójukat veszített épületek modernizálására. A kiírók szerint közel 300 vidéki település számára tudnak majd a tervek megvalósításához maximum 50 millió forintos támogatást nyújtani.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.