2008. november 17. 14:34

Néhány hónap szünet után most ismét elérhetőek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) új pályázatai. A támogatásokra első körben november 30-ig, ezt követően csak jövő év májusában és októberében lehet jelentkezni.

Az úgynevezett hármas tengely programjai a vidéki életminőség javítását célozzák meg, ebben a körben jut pénz falumegújításra és fejlesztésre, valamint a régi korok vidéki örökségének megőrzésére is. A potenciális pályázók között lehetnek olyan cégek is, amelyek a mezőgazdasági tevékenységüket kiegészítő helyi turisztikai vállalkozásba fognak, de agro- és ökoturisztikai fejlesztésekre, beruházások infrastrukturális és szolgáltatási feltételeinek, s ezen fejlesztések marketingjének támogatására is nyerhető pénz.

A teljes beruházás akár 100 százalékos támogatása is elérhető az önkormányzatok számára. A programban kiemelt szerepet kap a helyi mikrovállalkozások fejlesztése, új, vidéki munkahelyek teremtése. A pályázati keret 140-150 milliárd forint. – mondta el Essősy Zsombor a MAPI Zrt. vezérigazgatója.

A meghirdetett pályázatokra első körben november 30-ig, ezt követően csak jövő év májusában és októberében lehet jelentkezni. Kivételt képeznek a helyi kulturális örökség fenntartására, helyreállítására, korszerűsítésére irányuló tervek, ebben az esetben a teljes költség ellentételezésére lehet pályázni, a kifizetési kérelmek benyújtására először 2009. januárjában kerül sor, tette hozzá Essősy Zsombor.

A vidéki települések fejlesztésére az Európai Unió is egyre nagyobb figyelmet fordít. Ezt a törekvést erősíti meg az „Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér Cím (IKSZT)” elnyerésére irányuló pályázat, amelynek célja többfunkciós, közösségi, közművelődési és szolgáltató központok létrehozása a pályázatot elnyerő településeken. A szolgáltató központok egyik előnye, hogy jelentősen megnövelik a vidéki települések lakosságának életminőségét és szélesítik a helyben elérhető alapszolgáltatások körét.

Az IKSZT program támogatása a kisebb települések számára is megoldást jelent, mivel ennek keretében sor kerül az információs és kommunikációs technológiák helyi elérhetőségének javítására, felújítására, és a funkciójukat veszített épületek modernizálására. A kiírók szerint közel 300 vidéki település számára tudnak majd a tervek megvalósításához maximum 50 millió forintos támogatást nyújtani.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.