2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa jogszabály-módosítással szeretné garantáltatni, hogy további 1,5 százalékkal nőjenek az ellátásuk.

2021-22-ben a nyugdíjak reálértéke csökkent. 2021-ben az elmaradás 0,3 százalék. 2022-ben a nyugdíjas árindex 15,2,, a nyugdíjak csak 14 százalékkal emelkedtek. A nyugdíjak 1,5 százalékkal alacsonyabbak, mintha 2021-22-ben az inflációnak megfelelően növekedtek volna.

A nagyobb GDP-re és a magasabb inflációra hivatkoznak. Fotó: Pixabay
A nagyobb GDP-re és a magasabb inflációra hivatkoznak. Fotó: Pixabay

A GDP nem 4, hanem 4,6 százalékkal növekedett, így a nyugdíjprémiumot nem 0,5-ös, hanem 1,1-es szorzóval kellett volna számolni, nem maximum 10 ezer, hanem maximum 22 ezer forintot kellett volna adni. Mindez összesen

közel 100 milliárd forint veszteséget okozott a nyugdíjasoknak, ami személyenként átlagosan közel 40 ezer forintot jelent évente.

A nyugdíjak reálértékének megőrzését becsületbeli ügynek tekintjük - írja közleményében a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET), ezért elvárja a kormánytól, hogy - ígérete betartása érdekében - törvényben garantálja, hogy a nyugdíjak a tényleges inflációnak megfelelő mértékben emelkedjenek. Vagyis, ha a nyugdíjak emelése elmaradt a tényleges inflációtól, akkor tárgyév január elsejei visszamenőleges hatállyal pótlólagos emelésre kerüljön sor!

Az alacsony nyugellátásban részesülők helyzetének javítása érdekében azt követeli a NYUSZET, hogy
-    júniusban a várható nyugdíjas fogyasztóiár-indexnek megfelelően korrigálják a nyugdíjakat!
-    az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők egyszeri 75 ezer forintos támogatást kapjanak.

(OS)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!