<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa jogszabály-módosítással szeretné garantáltatni, hogy további 1,5 százalékkal nőjenek az ellátásuk.

2021-22-ben a nyugdíjak reálértéke csökkent. 2021-ben az elmaradás 0,3 százalék. 2022-ben a nyugdíjas árindex 15,2,, a nyugdíjak csak 14 százalékkal emelkedtek. A nyugdíjak 1,5 százalékkal alacsonyabbak, mintha 2021-22-ben az inflációnak megfelelően növekedtek volna.

A nagyobb GDP-re és a magasabb inflációra hivatkoznak. Fotó: Pixabay
A nagyobb GDP-re és a magasabb inflációra hivatkoznak. Fotó: Pixabay

A GDP nem 4, hanem 4,6 százalékkal növekedett, így a nyugdíjprémiumot nem 0,5-ös, hanem 1,1-es szorzóval kellett volna számolni, nem maximum 10 ezer, hanem maximum 22 ezer forintot kellett volna adni. Mindez összesen

közel 100 milliárd forint veszteséget okozott a nyugdíjasoknak, ami személyenként átlagosan közel 40 ezer forintot jelent évente.

A nyugdíjak reálértékének megőrzését becsületbeli ügynek tekintjük - írja közleményében a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET), ezért elvárja a kormánytól, hogy - ígérete betartása érdekében - törvényben garantálja, hogy a nyugdíjak a tényleges inflációnak megfelelő mértékben emelkedjenek. Vagyis, ha a nyugdíjak emelése elmaradt a tényleges inflációtól, akkor tárgyév január elsejei visszamenőleges hatállyal pótlólagos emelésre kerüljön sor!

Az alacsony nyugellátásban részesülők helyzetének javítása érdekében azt követeli a NYUSZET, hogy
-    júniusban a várható nyugdíjas fogyasztóiár-indexnek megfelelően korrigálják a nyugdíjakat!
-    az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők egyszeri 75 ezer forintos támogatást kapjanak.

(OS)