4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az infláció ugyan még jelentős, ugyanakkor októberre már egy számjegyűvé csökkenése állhat amögött, hogy az emberek pozitívabban tekintenek a jövőbe, mint egy, illetve fél éve.

A Provident Pénzügyi Zrt. időről időre felméri, hogy ügyfelei hogyan ítélik meg a gazdasági helyzetet és mik a jövőbeli elvárásaik. A legutóbbi ilyen kutatást októberben végezték el, amely azt az eredményt hozta, hogy az emberek optimistábban ítélik meg a pénzügyi jövőjüket, mint az azt megelőző korábbi két alkalommal, 2023 márciusában és 2022 szeptemberében – tájékoztatott közleményében a pénzügyi szolgáltató.

Mint írják, októberben például már csak ügyfeleik 43 százaléka mondta azt, hogy rendkívül aggódik a jelenlegi világgazdasági helyzet miatt, szemben márciussal, amikor ez az arány még jóval magasabb, 52 százalék volt.

Az nem változott, hogy a leginkább aggodalomra okot adó tényező továbbra is az áremelkedés/infláció – áll a közleményben. A Provident szerint viszont biztató, hogy ettől is hajszálra ugyanannyival kevesebben (52 helyett 43 százaléknyian) tartottak most a hét hónappal korábbihoz képest, mint a globális problémáktól. Úgy vélik, ennek az lehet az oka, hogy az éves fogyasztóiár-index az év eleji, több mint negyedszázados negatív rekordot jelentő 25 százalék feletti szintről jelentősen csökkent, s októberben már egy számjegyűvé vált.

Hozzáteszik, valamelyest mérséklődött az orosz–ukrán háború miatti félelem is – 16-ról 13 százalékra.

Ezúttal már csak e két nevesített tényező ért el önmagában két számjegyű értéket a Provident-ügyfelek preferencialistáján – áll a kutatásukban –, miután a márciusban még harmadik félelemfaktor, az energiaárakkal kapcsolatos aggodalom 10-ről 6 százalékra csökkent, ami a világpiaci árak folytatódó esésének tudható be.

Kevésbé aggódunk a rezsiszámlák miatt is. Fotó: Depositphotos
Kevésbé aggódunk a rezsiszámlák miatt is. Fotó: Depositphotos

A Provident kitér arra is, kedvezőbb megközelítés tükröződik abban is, hogy a márciusi 47-ről 38 százalékra csökkent azok aránya, akik úgy érzik, romlott a háztartásuk anyagi helyzete. Mint fogalmaznak, leginkább a vidéki városokban élők tapasztalták, hogy valamelyest romlott az anyagi helyzetük (19,2 százalék), de nagyjából hasonló arány tapasztalható a fővárosiak és a falvakban vagy tanyákon élők esetében is. Azonban épp az utóbbi kategóriába tartozók számoltak be a legtöbben, mintegy 18 százaléknyian arról, hogy javulást tapasztaltak a pénzügyek terén, míg a fővárosiak esetében ez csak 12 százalék, a vidéki városokban élők esetében pedig kicsit több mint 13 százalék – írják. A cég szerint az optimizmus tükröződik abban is, hogy már a pesszimistábbak táboránál nagyobb az optimistáké, miután a válaszadók 42 százaléka reménykedik abban, hogy a következő fél évben javulhat a pénzügyi helyzete – márciusban ez az arány még csak 31 százalék volt. Meghatározónak tekinthető, hol él a válaszadó. A kisebb települések, falvak lakói borúsabban látják a jövőjüket, mint a városi népességbe tartozók – összegzik.

Hozzáteszik, további kedvező fejlemény, hogy már a válaszadók közel kétharmada gondolja úgy, nem lesz gondja a hitele visszafizetésével. Rámutatnak, mindössze egy vonatkozásban nem történt változás: a Provident ügyfeleinek ugyanúgy 51 százaléka mondta azt októberben, hogy az elmúlt évben nem jött ki a rendelkezésére álló havi pénzéből, mint márciusban, illetve tavaly szeptemberben. Emiatt a válaszadók 25 százaléka készül arra, hogy visszafogja a kiadásait, 20 százalék pedig új hitel felvételével teremtené elő a kívánt szintű költéséhez szükséges forrást – írják közleményükben, hozzátéve, további 25 százalék azzal könnyítené meg a következő időszak havi pénzügyi terheit, hogy előrehozná a meglévő hitele visszafizetését, arra apellálva, hogy ezáltal a törlesztésre fordított pénzek a családi kasszákban maradnának. Megjegyzik, ezt értelemszerűen csak azok tudják megtenni, akik rendelkeznek megtakarítással – biztató, hogy az ő arányuk a válaszadók egynegyedére rúg.

A Provident felmérése szerint a rendelkezésre álló szabad forrásokat alapvetően családi rendezvényekre, ruhavásárlásra, lakásfelújításra, az egészségük megóvására költenék. Akinek pedig ezekre nem futja, azok másodállás után néznének, ők is szép számmal akadnak – zárul a pénzügyi szolgáltató közleménye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!