TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A napi pénzügyeink szempontjából fontos forduló a mai nap. Persze nem csak azért, mert mostantól kizárólag a „pirosabb” 500 forintossal fizethetünk. Összeszedtük, milyen újdonságokat hoz az életünkben november elseje.

Pénteken jár le a pénzügyi szolgáltatóknál - köztük a bankoknál, egészségpénztáraknál - vezetett számlák tulajdonosainak azonosítására megadott határidő. Ahogyan ebben a cikkben részletesen is írtunk róla, nem magyar specialitásról van szó, uniós előírásoknak kell megfelelnie a magyar bankrendszernek, amikor elvárja a számlatulajdonosoktól, hogy azonosítsák magukat. Azért van erre szükség, hogy ki lehessen szűrni a terrorizmust pénzelő hálózatokat, az eredeti cél legalábbis ez volt.

További részletek cikkünkben: Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál>>>

November elsejétől felfüggesztette a lakástakarék-szerződések értékesítését az OTP Bank. Ahogy arról írtunk, a már megkötött, illetve október 31-éig még tető alá hozott szerződéseket még végig vitték, az újak létesítését azonban mától felfüggesztették. A felfüggesztés napra pontosan egy évvel azt követően lett hatályos, hogy az Országgyűlés 2018. október 15-étől megszüntette a lakástakarékpénztári szerződést kötőknek addig több mint két évtizeden át biztosított állami támogatást. Amelynek mértéke évente a befizetett összeg 30 százaléka, de legfeljebb 72 ezer forint volt.

További részletek cikkünkben: Az OTP felfüggeszti a lakástakarék-szerződések értékesítését >>>>

Hétfőtől a postán már nyomtatott formában is elérhető lesz a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz), hat címletben, tízezer forinttól egészen kétmillió forintig, a piacon elérhető legmagasabb kamatozással. Az elektronikus MÁP Pluszból már több mint 2500 milliárd forintot jegyeztek eddig. A nyomdai úton előállított MÁP Plusszal az állam célja, hogy tovább erősítse a lakossági állampapírok szerepét a megtakarítási termékek piacán. A posta a Magyar Államkincstár almegbízottjaként végzi az értékesítést kizárólagos jelleggel több mint 2100 postai szolgáltató helyén.

Közben az Államadósság Kezelő Központ bejelentette, csökkentik a népszerű állampapírok kamatát november 4-étől. Eszerint

  • az Egyéves Magyar Állampapír kamata 3 százalékról 2,5 százalékra mérséklődik,
  • a 3 éves Prémium Magyar Állampapír kamata 1 százalék lesz a korábbi 1,4 százalék után,
  • az 5 éves futamidejű papír prémiuma 1,7 százalékról 1,4 százalékra változik.

Ahogy arról írtunk, az adósságkezelő ezzel a lépéssel a lakossági megtakarításokat vélhetően a Magyar Állampapír Plusz felé szeretné még jobban terelni. Az ugyanis a kamatcsökkentés fényében még kedvezőbb befektetési formát jelent a lakosság számára.

Október 31-től a Takarékbank Zrt. a Takarék Csoport új kereskedelmi bankja az összes jelenlegi takarékot egyesítette magában tizenegy takarékszövetkezet és két bank (Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarékbank Zrt.) egyesülésével. A szükséges informatikai átállás miatt azonban csak november 6-án, várhatóan a délelőtt kezdik meg a működést. Az öt napig tartó átállás idején - november 5-ig - nem nyitnak ki a Takarékbank fiókjai. Az átmeneti időben a számlatulajdonosok az ATM-ekből az október 31-i záró fedezetük erejéig használhatják bankkártyájukat.

Vida József, a Takarék Csoport elnöke a megújult Piac & Profit magazinnak adott interjúban elmondta, annak érdekében, hogy a modern bankolással lépést tudjanak tartani, a szervezet további karcsúsítására lesz szükség, így jövőre 6500-6800 főre csökkenhet a jelenleg 7000 ezres létszám. Idénre pozitív nulla eredményt várnak, mivel az átalakulás áldozatokkal jár.

Mától már csak a megújított 500 forintos címlettel fizethetünk a boltokban. A régi bankjegyek október 31-ig voltak használhatók a készpénzes vásárlásnál.

Fontos, a jegybank a kivont bankjegyeket névértéken 20 évig még átváltja törvényes fizetőeszközökre. Abban az esetben, ha nincs időnk eljutni az MNB lakossági pénztárához, két opció is felmerülhet: a forgalomból bevont bankjegyeket 3 évig a posták is átváltják, emellett több banknál és postánál a 3 éven túl is lehetőség van a beváltásra. Ezen túl az MNB lakossági pénztárában húsz évig díjmentesen átválthatók a régi 500-asok.

És november 1-jén elindul az Apple TV+. Az internetes műsorszóró szolgáltatás saját gyártású filmeket és sorozatokat közvetít.  A havi előfizetés 5 dollárba kerül.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.