<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az elmúlt tíz évben?

Németországban újabb pillérrel bővülhet az időskori ellátás, a kormány részvénynyugdíj létrehozásán dolgozik. Ez a törvényben szabályozott kötelező nyugdíj részét képezné, a terv nem új, de sok részlet még mindig nem világos. Németországban – ahogyan Magyarországon is – változik a társadalom korösszetétele, egyre több az idős és egyre kevesebb a fiatal.

A kormányzó “jelzőlámpa-koalíció” nem akarja csökkenteni a nyugdíjakat és nem akarja megemelni a nyugdíjkorhatárt sem. De a járulékok sem emelkedhetnek túlságosan.

Miről is szól pontosan a részvénynyugdíj?

Ezért létrehoznának egy pénzalapot, amelyet a szövetségi kormány alaptőkével töltene fel. Egy leendő közjogi alapítvány kezelné a pénzt, és nyereségszerzési céllal fektetné be, többek között részvényekbe. A hozamok pedig az állami nyugdíjbiztosításba folynának be.

A kamatok, a kamatos kamat révén lehetőségünk lesz arra, hogy a 30-as évek végétől stabilizáljuk a nyugdíjakat – reméli az illetékes miniszter. Az esetleges veszteségeket viszont a szövetségi kormány kompenzálná.

Az amerikai S&0P 500 (TR) és a Nasdaq 100-as részvényindexek. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az amerikai S&0P 500 (TR) és a Nasdaq 100-as részvényindexek. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Sok politikus szkeptikus a tervvel kapcsolatban, vannak, akik szigorúan elutasítják a nyugdíjbiztosítási járulékokkal való “spekulációt”, veszélyesnek nevezve azt. Mások szerint a részvénynyugdíj hosszú távon elkerülhetetlen.

A magyarok korán halnak

Az idősek egyre több és több ideig kell nyugdíjat kapjanak, jelenleg Németországban a férfiak átlagosan 18, a nők 22 évig. A magyar nők átlagban 14 évet, a magyar férfiak alig 7,3 évet töltenek nyugdíjban.

Hosszú távon, értsd évtizedek távlatában bizonyosodott be, hogy az értékpapír- befektetés jó üzlet és az inflációval is fel tudja venni a versenyt. Rövid- és középtávon azonban ez nem mindig van így, az ingadozások nagyok, így szűk látókörű politikusok könnyen találnak muníciót, ha a részvénynyugdíjat, vagy a nyugdíjpénztárakat fúrni akarják.

Grafikonjainkon tőzsdeindexeket mutatunk be 2012 elejétől, a magyarországi nyugdíjpénztárak államosítása óta.

A teljes cikket lásd a Privátbankár.hu-n:

Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.