3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hasít az Erste Lakástakarék, egy év alatt 20 ezer szerződést hozott tető alá, amivel közelebb került a leggazdagabb magyar résztulajdonában lévő MBH Bankcsoport Fundamenta-Lakáskasszájához.

 

A lakástakarékpénztári termék kedvelt megtakarítási mód, hogy akár kisebb összegben, de rendszeresen tegyünk félre lakáscéljainkhoz. Az Erste eredményeiből látszik, hogy állami támogatás nélkül is népszerű a lakástakarékpénztári megtakarítás a kedvező konstrukcióknak köszönhetően. Az Erste Lakástakarék 2023 májusában indította újra a lakástakarék termékek értékesítését. Az azóta eltelt egy évben az ügyfelek szerződéses összegben közel annyi új szerződést kötöttek, mint 2017-ben, vagyis az állami támogatás megszüntetése előtti utolsó teljes évben. A pénzintézet az új konstrukcióban a megtakarítások után fizetett kamaton felül kamatprémiummal egészíti ki a befizetéseket. Az akár 30 százalékos bónusszal pedig kvázi újra elérhetővé vált a régi állami támogatásos konstrukcióhoz hasonló lakástakarék termék – mondta el Kármán András, az Erste Lakástakarék vezérigazgatója.

Az Erste Lakástakarék tavaly május óta 20 ezer új szerződést kötött összesen közel 200 milliárd forint szerződéses összeggel. Ezzel – becslésük szerint – a pénzintézet piaci részesedése jóval nagyobb, mint a korábbi, állami támogatásos időszakban volt. Az értékesítés újraindulása óta újra emelkedik az ügyfélszám, a szerződéses összeg közel 100 milliárd forinttal nőtt egy év alatt. 

Érdemes betérni
Érdemes betérni
Fotó: MTI

Mennyit tesznek félre lakáscélra a magyarok? 2024-re a havi átlagos lakástakarék-megtakarítás már elérte a 40 ezer forintot, míg ugyanez 2019-ben még csak 17 ezer forint volt. Az átlagos szerződési összeg pedig ennél is nagyobb arányban, 10,2 millió forintra emelkedett 3,9 millióról. Ez annak köszönhető, hogy a megtakarítások hossza is nőtt: 2024-re a szerződések 75 százalékát kötötték le négy évnél hosszabb időre, míg 2019 előtt ezek aránya 65 százalék volt. Nem csak a szerződések, az ügyfelek jellemzői is változtak. Nőtt a fiatalabb, 21-35 év közötti korosztály aránya (24-re 15 százalékról), a megtakarítók között több lett a nő (54-re 50 százalékról), és emelkedett az Észak-Magyarországon, illetve az alföldi térségben lakók aránya (37-re 32 százalékról), míg a budapesti szerződőké csökkent (33-ra 39 százalékról).

Az Erste Lakástakarék ügyfelei jelenleg két konstrukció, egy 4 és egy 8 éves futamidejű forma közül választhatnak, valamint dönthetnek, hogy havi 10 ezer, 20 ezer, 30 ezer, 40 ezer vagy 50 ezer forint befizetését vállalják. A pénzintézet azonban az elmúlt egy év tapasztalatai nyomán olyan újdonságok bevezetésén is dolgozik, amelyek még több ügyfél számára tehetik vonzóvá ezt a megtakarítási formát. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!