4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mivel ezt a kedvezményt már nem állami támogatásból biztosítják a pénzintézetek, hanem maguk gazdálkodják ki, így fennmaradása kizárólag az aktuális kamatkörnyezettől függ. 

Lakás vagy ház vásárlásához, ingatlan felújításokhoz vagy éppen a banki jelzáloghitelhez önerőképzésre fordítható az a megtakarítás, amelyet a lakástakarék-pénztárak konstrukciói biztosítanak. - Már több mint 20 évre tekint vissza a története és a kezdetektől nagy népszerűségnek örvend. Mindezt jól bizonyítja, hogy amikor az Országgyűlés egyoldalúan elfogadta a lakástakarék-pénztárakhoz járó 30 százalékos állami támogatás eltörlését, még az utolsó pillanatban is tolongtak az olyan ügyfelek minden bankban, akik lakástakarék-számlát akartak nyitni - hívta fel a figyelmet Vajnági Richárd, a lakastakarekszamla.hu ügyvezetője. Ezután évekig csak a Fundamenta kínálta lakástakarék termékeit, de mindez a közelmúltban megváltozott és belépett a piacra az OTP és az Erste. 

Mi változott az elmúlt időszakban?

Új típusú terméket indított az Erste Lakástakarék idén május 2-től, amelyben ismét elérhető a korábbi állami támogatással azonos mértékű, vagyis 30 százalékos támogatás kamatbónusz elnevezéssel. Két futamidejű szerződés kötésére van lehetőség: 4 vagy 8 évig takarékoskodhatnak az ügyfelek. Négy év után 15 százalék, míg a nyolc éves konstrukcióhoz a megtakarítás 30 százalékát írja jóvá a pénztár a megtakarítás végén. - Igaz, hogy korábban, az állami támogatás idején már négy év után is járt a 30 százalékos támogatás, de akkor is sokan inkább a hosszabb futamidejű megtakarításokat választották, mert úgy nagyobb összeghez juthattak - tette hozzá az ügyvezető. 

Csökkenthetik az új szerződések esetén a számlanyitási kedvezményeket is. Fotó: Depositphotos
Csökkenthetik az új szerződések esetén a számlanyitási kedvezményeket is. Fotó: Depositphotos

Könnyebb a megtakarított összeg felhasználásának igazolása az új szerződéseknél, mivel elegendő csupán nyilatkozni a pénz felvételekor, hogy lakáscélra szánjuk az összeget. Korábban részletes számlákkal kellett mindezt igazolni. 

Számlanyitási kedvezményt is kaphatnak az új ügyfelek csakúgy, mint sok évvel ezelőtt. - Az Erste Lakástakaréknál akár ingyen is el lehet indítani a megtakarítást, mert több esetben elengedik a számlanyitási díjat, ami egy 50 ezer forintos havi megtakarításnál közel 150 ezer forintot jelentene - emelte ki Vajnági Richárd.

Meddig tartható a 30 százalékos kamatbónusz?

Mivel sokban hasonlítanak a jelenlegi lakástakarék-pénztári lehetőségek a régiekhez, ezért több éves kihagyás után tömegek érdeklődnek ismét iránta. - Azonban fontos tudni azt is, hogy a megtakarításon felül elérhető kedvezményt - az állami támogatás kivonása miatt - a lakástakarék-pénztáraknak maguknak kell kigazdálkodni - jelezte Vajnági Richárd.

A lakástakarék-pénztárak a jelenlegi kínálatukkal hosszú távban gondolkodnak, ám fenntartásuk nagyban függ a kamatkörnyezettől. Amennyiben úgy tapasztalják, hogy nem gazdálkodható ki a jelenlegi ajánlatuk, akkor biztosan változtatni fognak. 

Milyen változtatások jöhetnek és vonatkozik-e a már megkötött szerződésekre?

A legfontosabb, hogy a már megkötött szerződésekre nem vonatkozik a későbbiekben hozott bármilyen változtatás. Azokra jár a teljes futamidőre - az akár - 30 százalékos bónusz. Kizárólag csak a változás után kötött, új lakástakarék megtakarításokra hozhatnak a pénztárak is bármilyen módosítást.

Amennyiben megváltozik a kamatkörnyezet és úgy látják a lakástakarék-pénztárak, hogy nem tudják kigazdálkodni a jelenleg kínált kedvezményeiket, többféle döntést is hozhatnak. Csökkenthetik például az új szerződések esetén a számlanyitási kedvezményeket, de mérsékelhetik akár a 30 százalékos kamatbónuszt is. Az is előfordulhat, hogy teljesen megszüntetik a lakástakarék termékük értékesítését. Legyen bármelyik is, az akkor ingatlan célokra gyűjtőknek biztosan kevésbé lesz kecsegtető megoldás. 

- Úgy látszik jelenleg, hogy az új típusú lakástakarék megoldások egyre népszerűbbek. A fentiek tudatában pedig nem érdemes halogatni a számlanyitást, ha bármilyen ingatlannal kapcsolatos tervünk van, nehogy lecsússzunk erről a lehetőségről - összegezte a lakastakarekszamla.hu ügyvezetője. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!