Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Bank360

A jegybanki alapkamat csökkentésének köszönhetően tovább csökkent a fogyasztási hitelek maximális hiteldíjmutatója, július 1-től 5,9 százalékról 5,75 százalékra. Ez jó alkalom lehet arra, hogy lecseréljük a meglévő hitelünket egy kedvezőbbre, hiszen ilyen olcsón még nem vehettünk fel személyi kölcsönt. A Bank360.hu körképéből kiderül, hogy megéri-e belevágni a hitelkiváltásba, illetve, hogy melyik banknál milyen feltételekkel van erre lehetőség.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának döntése alapján június 24-én a jegybanki alapkamat 0,9 százalékról 0,75 százalékra csökkent, ennek köszönhetően július 1-től 5,75 százalék (jegybanki alapkamat + 5 százalékpont) az új THM-plafon a fogyasztási kölcsönöknél. A jelenlegi jogszabályok szerint december 31-ig igényelhetünk személyi kölcsönt a kedvezményes THM-mel - januártól viszont már magasabb kamattal kell számolnunk.

A bankoknál elérhető személyi kölcsönök szabad felhasználásúak, tehát nem kell igazolnunk a bank felé, hogy mire fordítjuk a pénzt; ha egy meglévő kölcsönt szeretnénk a felvett összegből végtörleszteni, akkor ezt is megtehetjük.

Miért éri meg?

Egy korábban felvett kölcsön végtörlesztése egy újabb hitel segítségével több módon is segítheti az anyagi helyzetünket - hívja fel rá a figyelmet a Bank360.hu:

  • csökkenthetjük a havonta fizetendő törlesztőrészlet összegét - ilyenkor a futamidő marad változatlan,

  • ugyanakkora törlesztőrészlet mellett lerövidíthetjük a futamidőt, vagyis hamarabb szabadulhatunk a hiteltől, vagy

  • magasabb hitelösszeget vehetünk fel hasonló törlesztő és futamidő mellett, de a régi kölcsön visszafizetése után az új hitelből még marad egy szabadon felhasználható rész.

Bármelyik is a cél, a THM-plafon miatt most nagyobb eséllyel találhatunk kedvező ajánlatot annál, mint amit jelenleg törlesztünk - ezeket érdemes egy kalkulátorral is összehasonlítani.

Mennyit nyerhetünk a hitelkiváltással?

Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, azt érdemes összehasonlítani, hogy mennyibe kerülne tovább fizetni a meglévő hitelünket, illetve, hogy mekkora lenne a költsége az új hitelnek. Ha az új hitel teljes költsége a járulékos díjakat figyelembe véve is alacsonyabb, akkor spórolunk a hitelkiváltással.

A Bank360.hu példaszámítása alapján érdemes megfontolni a váltást, főleg, ha több éve felvett hitelt fizetünk vissza: a kalkuláció példájában a régi hitelünket jelenleg 68 641 forintos havi törlesztőrészlettel fizetjük. A THM 14 százalék, a futamidőből még hátra van 36 hónap és 2 millió forint tőke. A meglévő hitel költsége a futamidő végéig még körülbelül 460 ezer forint. Ezzel szemben jelenleg több olyan személyi kölcsönt is találhatunk a piacon, ahol 2 millió forintot 36 hónapos futamidőre ennél olcsóbban, 10 százalék alatti THM-mel igényelhetünk. Ezeknél a lehetőségeknél a teljes hitelköltség nem éri el a 300 ezer forintot; az elérhető legalacsonyabb THM-mel számolva mindössze nagyjából 230 ezer forint a kölcsön díja, a havi törlesztőrészlet pedig december végéig 60 461 forint, januártól pedig 62 239 forint. A meglévő hitellel összehasonlítva tehát akár meg is felezhetjük a 460 ezer forintos kamatköltséget, a havi törlesztőrészlet pedig 6 ezer forinttal is kevesebb lehet a kiváltás után.

A példaszámítást a Bank360.hu a július 1-től elérhető ajánlatok szerint kalkulálta, az 5,75 százalékos THM-plafon szerint.

Vegyük számításba a végtörlesztés díját is

Ha végtörlesztünk egy fennálló hitelt, annak a legtöbb esetben van költsége. A bankok zöménél az előtörlesztett összeg 0,5-1 százalékát kell fizetnünk, attól függően, hogy egy évnél kevesebb vagy több van még hátra a futamidőből. A példa alapján a 2 millió forint végtörlesztése 20 000 forintba kerül.

Végül a legfontosabb kérdés: melyik bankot válasszuk?

Ahhoz, hogy megtaláljuk a lehető legkifizetődőbb megoldást, először is érdemes összehasonlítani az elérhető személyi kölcsön ajánlatokat egy kalkulátorral. Az 5,75 százalékos felső határ miatt az induló THM-et és törlesztőrészletet tekintve nincs számottevő különbség a hitelintézetek között, januártól azonban már eltérő kondíciókkal kell számolnunk. A Bank360.hu kalkulátora azt is megmutatja, hogy januártól milyen költségei lesznek a hiteleknek, így az összehasonlítás könnyedén elvégezhető.

Ha maradunk a fenti példánál, és 2 millió forintot szeretnénk felvenni 36 hónapra, akkor a kalkulátor számításai szerint a teljes futamidőre vetítve 7,42-15,23 százalék közötti THM-mel igényelhetünk személyi kölcsönt. Az induló törlesztőrészlet minden esetben 60-61 ezer forint közé esik, januártól azonban 62-70 ezer forint közötti összeget kell fizetni havonta, attól függően, hogy melyik ajánlat mellett döntünk. Ez alapján 36 hónapos futamidővel számolva 230-481 ezer forint közötti hitelköltséggel számolhatunk. Láthatjuk, hogy mennyire fontos az elérhető hitelajánlatok összehasonlítása kalkulátorral, hiszen egy konzervatívabb árazású kölcsönt választva nem biztos, hogy kevesebbet fogunk végül fizetni.

A hiteldíj mellett a másik fontos kérdés, hogy a bankoknál milyen formában van lehetőség a hitelkiváltásra, ugyanis ez sem egységes. Az egyik lehetőség a klasszikus hitelkiváltás, amikor nekünk csak az új hitellel kell foglalkozni, a régi kölcsön lezárását pedig a két bank egymás között intézi el. A másik opció, hogy az új hitel folyósítása után mi magunk kezdeményezzük a korábbi hitel végtörlesztését - utóbbira a szabad felhasználás miatt mindenhol van lehetőség.

A Bank360.hu összegyűjtötte egy táblázatba, hogy melyik banknál milyen mód van a hitelkiváltásra az 5,75 százalékos személyi kölcsönnel:

Nem csak személyi kölcsönt válthatunk ki a kedvezményes hitellel

A THM-plafon nemcsak egy korábban felvett személyi kölcsön kiváltásában segíthet, hanem akár más meglévő fogyasztási hiteleket, például egy áruhitelt, folyószámlahitelt vagy hitelkártya-tartozást is kitisztázhatunk vele - sőt ezek közül egyszerre akár többtől is megszabadulhatunk. Így a procedúra végén már csak egy, a korábbiaknál kedvezőbb hitel törlesztőjét kell fizetni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.