<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Sokszor szeretünk hitelből vásárolni, mert ezzel előre lehet hozni a vásárlást. De vajon milyen hitelből érdemes költekezni, ha több hitelfajta közül is választhatunk?

Ha valamilyen nagyobb összegű vásárlást tervezünk, vagy lakásfelújítást, netán ingatlanvásárlást, akkor gyakran nincs elég pénzünk, és időnk sem kivárni, mire összegyűlik. Ilyenkor nagyon hasznos lehet egy hitel felvétele, hiszen azzal előre tudjuk hozni egy új műszaki berendezés megvásárlását, egy autóvásárlást vagy az életünk más fontos céljait.

Többféle lehetőség áll rendelkezésünkre, melyeknek mutatjuk az előnyeit és hátrányait egyaránt.

Kamatmentes kölcsön

Értelemszerűen a legelőnyösebb a kamatmentes kölcsön, melyet barátoktól, ismerősöktől, családtagoktól kaphatunk meg. Ezzel nincs is semmilyen gond, eltekintve attól, amikor nem tudunk fizetni átmenetileg, esetleg végleg. Ezekben az esetekben ugyanis tönkremehet egy addig jól működő családi kapcsolat vagy barátság.

Talán érdemes ilyen helyzetben is a hitelt választani, mert ezzel biztosan nem rontunk el semmit. Ha kisebb összegről van szó, mely a havi fizetésünk nagyságrendjével egybeesik, akkor szóba jöhet a baráti vagy családi segítség, hiszen szinte biztos, hogy gyorsan vissza fogjuk tudni fizetni a kölcsönt akár egyben, akár részletekben. De egy nagyobb összegnél, mely a fizetésünk sokszorosa, már nem biztos, hogy a kamatmentesnek tűnő baráti kölcsönnel járunk a legjobban.

A rokonunk vagy barátunk ugyanis bátrabban kérhet olyan szívességeket a kölcsönzött pénz miatt, melyeket nem, vagy óvatosabban tenne, ha nem lenne egy függő viszonyunk vele. Egy másik szempont, hogy mindenki szereti gyorsan visszakapni a pénzét, így ha éveket kell várni rá, az rossz az adósnak és a kölcsönadónak egyaránt. Főleg kamatmentesen, a kölcsönadó szempontjából nézve persze.

Sok fiatal hitel nélkül nem tudna lakást vásárolni. Fotó: DepositphotosSok fiatal hitel nélkül nem tudna lakást vásárolni. Fotó: Depositphotos

Az viszont jó hír, hogy gyakran találunk olyan kölcsönlehetőséget, mely kamatmentes. Ezek áruhitelként vehetők igénybe és nem szükséges bújni az apró betűt, tényleg kamatmentes hitelről van szó.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.