2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A 13. havi nyugdíjak rendszerén változtatna a Tóth Bertalan által benyújtott javaslat: mindenkinek egységesen ugyanannyi pénz járna.

Az MSZP országgyűlési képviselője, Tóth Bertalan sajtótájékoztatón jelentette be, hogy határozati javaslatot nyújtott be a parlament elé "A nyugdíjasokat megillető 13. havi ellátásnak a társadalmi igazságosság, a nyugdíjasok közötti egyenlőség, valamint a szolidaritás elveinek érvényre juttatását célzó módon, azonos összegben való kifizetéséről" címmel.

A javaslat lényege, hogy 13. havi nyugdíjként a havi nyugdíj összegétől függetlenül minden nyugdíjas azonos összegű, 205 ezer forintos juttatást kapjon.

A képviselő szerint erre azért van szükség, mert a jelenlegi rendszer csak növeli a nyugdíjasok közti, a nagyon eltérő mértékű havi juttatások miatt kialakult egyenlőtlenséget.

"A jelenlegi rendszerben, akinek alacsony a nyugdíja, az kevés 13. havi nyugdíjat kap, akinek pedig magas, az többet"

- fogalmaz a párt sajtóközleményében, Tüth Bertalan szerint pedig

"ezzel a minden nyugdíjasnak járó 205 ezer forinttal a nyugdíjasok csaknem kétharmada több pénzt kapna".

A párt ezt úgy oldaná meg, hogy a most rendelkezésre álló 13. havi nyugdíjkeretet nem a havi nyugdíjakhoz kötve, hanem egyenlő részekre bontva osztaná szét a nyugdíjasok között. Arra is felhívták a figyelmet, hogy hasonló rendszer működik a nyugdíjprémiumok tekintetében is. A határozati javaslat szövege itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!