2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Egy baranyai nyugdíjas az Alkotmánybíróságon támadta meg azt a rendeletet, amely tavaly júliustól év elejéig visszamenőleg megemelte a nyugdíjakat, de kizárta ebből azokat, akik 2022. január 1-je után mentek nyugdíjba.

Az Spirit FM Aktuál című műsor vendége volt Farkas András nyugdíjszakértő, aki úgy fogalmazott az üggyel kapcsolatban, hogy "a felvetés jogos, de nem biztos, hogy ez az Alkotmánybíróság hatásköre". Hozzátette, a jelenlegi inflációs környezetben rendkívül kiszolgáltatott lehet egy friss nyugdíjas, hiszen azzal kellett szembesülnie, hogy a nyugdíjas infláció akár a nyugdíja egynegyedét is elviheti, és csak idén kapta meg az első 15 százalékos emelést - írja az ATV.hu.

Még az Alkotmánybíróságon van az ügy. Fotó: Depositphotos
Még az Alkotmánybíróságon van az ügy. Fotó: Depositphotos

"A kormányzat korábban a nyugdíjasok érdekében járt el, így kétséges, ez az ügy az Alkotmánybíróság elé tartozik-e, ugyanakkor a probléma jogos "

- jegyezte meg a szakértő, aki kihangsúlyozta azt is, hogy akik korábban kapták meg a nyugdíjukat, háromszor is részesültek emelésben, azonban akiknek tavaly állapították meg az ellátást, azok minden védelem nélkül szembesültek az inflációval.

Szerinte ha a kormányzat úgy látja, hogy a rendkívüli helyzetben szükséges eltérni a nyugdíjtörvényben rögzített emelési metódustól, akkor bármikor hozhat egy rendeletet, hogy az adott nyugdíjemelés kiterjedjen az aktuális évben megállapított nyugdíjakra is.

Az adásban elhangzott az is, hogy 2022-ben összességében 14 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ugyanakkor a KSH által kiadott nyugdíjas inflációs adat szerint ez több mint 15 százalék, vagyis van egy 1,2 százaléknyi tartozása az államnak, ami mintegy 68 milliárd forint értékű tartozás. Ezt a nyugdíjasok már nem kapják meg. Hozzátette: ez csak idézőjeles tartozás, hiszen a jogszabályok ezt szó szerint nem mondják ki, de a jogalkotói szándékból arra lehet következtetni, hogy ha a nyugdíjak vásárlóértékét az inflációval egy szinten akarják tartani, akkor az egész éves infláció tényleges mértékével kellene emelni.

Farkas András elmondta, a tavalyi nyugdíjprémium is alacsonyabb volt, mert most már nem biztos, hogy 4 százalék volt a GDP-növekedés - lehetett akár 5 százalék is, akkor viszont itt is van egyfajta tartozása az államnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!