<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Január óta már hat bank kínálja az új, jegybank által minősített személyi kölcsönöket, amelyek kedvező kamatozást, kiszámíthatóságot és kényelmet ígérnek az ügyfeleknek. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, megéri-e ezeket választani a hagyományos piaci személyi kölcsönök helyett.

Január óta kínálhatnak a pályázati feltételeknek megfelelő, Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt (MFSZ) a hazai hitelintézetek, amelyek közül február végéig hat nyerte el a Magyar Nemzeti Bank minősítését: az OTP Bank, Erste Bank, Takarékbank, Budapest Bank, Cetelem és a Cofidis kínálatában is megtalálhatók az új kölcsönök. 

Valóban különböznek a hagyományos személyi kölcsönöktől? Fotó: depositphotosValóban különböznek a hagyományos személyi kölcsönöktől? Fotó: depositphotos

A lakáshitelek és lakásbiztosítások után a személyi kölcsönökre is kiterjesztett minősítés garantálja, hogy a személyi kölcsönök megfelelnek a jegybank versenyélénkítő feltételeinek: a hitelnek 

  • szabad felhasználásúnak és hitelkiváltásra alkalmasnak kell lennie, 
  • legkésőbb 2021. július 1-től  teljesen online igényelhetők, 
  • fix kamatozásúak, 
  • 500 ezer forint hitelösszegig a kamat a választott referenciaértéket legfeljebb 15 százalékponttal, felette pedig 10 százalékponttal haladhatja meg,
  • a futamidő legfeljebb 7 év lehet, 
  • a felszámítható folyósítási díj pedig maximalizálva van.

Annak kapcsán vizsgáltuk meg a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával összehasonlítható ajánlatokat, hogy kiderüljön: valódi alternatívát jelentenek-e árazásban az újfajta hitelek a hagyományos személyi kölcsönökhöz képest. 

Az összehasonlításhoz 2, 4 és 6 millió forintos hitelösszegű kölcsönöket vizsgáltuk 60, 72 és 84 hónapos futamdiővel, nettó 300 forintos fizetés átutalását vállalva:

A fentiek alapján kiderül: akár fogyasztás, akár hitelkiváltás a célunk, találni kedvezőbb árazású hagyományos hitelt a kalkulátorban szereplő fogyasztóbarát személyi hiteleknél 300 ezer forintos jövedelemmel, ami egy nagyobb összegű hitel esetén több mint 400 ezer forintos megtakarítást jelenthet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.