A zöldségfogyasztást nem lehet túlzásba vinni
Zöldséget és gyümölcsöt nemcsak egy diéta során kell fogyasztani, hanem mindennap – lehetőleg többször is. Ezt megtehetjük nyersen, sütve, grillezve, pácolva és még sorolhatnám. Ugyanakkor az egyik legjobb módja: a saláták!
A készítés során összeválogathatjuk a kedvenc zöldségeinket, és kombinálhatjuk akár gyümölcsökkel, magvakkal, különböző öntetekkel és diófélékkel is. Így tényleg csak az kerül a tányérra, amit igazán szeretünk – arról nem beszélve, hogy a rengeteg tápanyagnak köszönhetően ez a táplálék ezúttal valóban táplálni fog.
Na, de nézzük meg, miért kampányolnak egyre többen a rendszeres zöldségfogyasztás mellett. Vagyis: milyen előnyei vannak, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra?
A zöldségfogyasztás előnyei
Az egyik legismertebb, hogy fokozzák az anyagcserét. Nem véletlen, hogy jobb éttermekben a nehéz ételek előtt (de néha még a tészták előtt is!) megkérdezik a vendéget, hogy hozhatnak-e salátát előételnek. Kifejezetten húsokra szakosodott vendéglátóhelyeken akár kérdés nélkül is kaphatunk egy tál friss salátát.
Tehát a saláta, vagyis a különböző friss zöldségek a bennük lévő enzimekben és rostoknak köszönhetően megkönnyítik az emésztést és fokozzák az anyagcserét. Emellett persze biztosítják azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre szüksége van a szervezetünknek. Ugyanakkor a lúgosításban, a gyomor és a belek megfelelő állapotának a fenntartásában is segítenek.
Nem véletlenül mondják, hogy nátha esetén együnk sok citromot, vagy hogy napi egy alma az orvost távol tartja.
Így fogyasszunk többet
Először szükségünk van egy minimális szemléletmódváltásra. Tehát ne csak akkor gondoljunk a zöldségekre, különösen a salátákra, ha köretre van szükségünk, hanem akkor is, amikor tízórai, uzsonna vagy vacsora előtt állunk.
Inspirálódjunk más nemzetek konyháiból, hiszen a mediterrán étrend például számos zöldséges ételt és salátatálat foglal magába. Csináljunk egy receptgyűjteményt, és ennek megfelelően tervezzük meg a heti étrendünket. A legjobb, ha a szükséges alapanyagokat a piacról szerezzük be és idényjellegűen válogatjuk össze.
Ha pedig nincs időnk a holnapi ebéden gondolkodni, egyszerűen térjünk be a Zöldlevelecske Salátaműhelybe, ahol a levesek és saláták mellé hidegen préselt gyümölcslevek is járnak.