TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. február 28. 05:22

Ukrajnában sok az orosz. És eléggé koncentráltan vannak. Ez a szerdai és csütörtöki nap legfontosabb tőkepiaci témája.

A dollár erősödik, a kötvényhozamok zuhannak (azaz erősen veszik a biztonságos amerikai és német állampapírokat), esnek az európai tőzsdék. Félelem és reszketés, bebújás a biztonságos eszközökbe. Száz évvel 1914 után ismét kardcsörtetés aggasztó hangjai bukkannak fel, és a regionális vagy kevésbé regionális háborútól való félelem egyre jobban kezd előtérbe kerülni a tőkepiacokon is. Bármikor kialakulhat a pánik. De persze éppígy bármikor eljöhet a megnyugvás is.  

Krímben a lakosság többsége orosz, Ukrajna keleti tartományaiban is 30-50% között vannak. Az orosz birodalomépítő szándék Putyin hatalomra kerülése óta érzékelhető, és most valós esélye lehet annak, hogy az oroszlakta területeket a polgárháború szélére sodródott Ukrajnától visszaszerezzék.  Természetesen nem bizonyosság, hogy háború lesz, de mit tenne például a cárevics atyuska, ha kikiáltanák a Krími Kánságot orosz köztársaságnak? Mit tenne, ha atrocitások érnék az orosz kisebbséget? Vajon érdekében állhat-e, hogy maga provokáljon ilyen feszültségeket, és a "bajba került" oroszok behívják a Nagy Testvért? Valószínűleg egyszeri, és vissza nem térő alkalomnak tekintik többen is az orosz vezetésben a jelenlegi helyzetet, amikor a Birodalom méretei növelhetőek.

A háború sajnos a 21.században sem kizárt. Reméljük a konfliktusból nem lesz valódi vérfürdő, de nem lehet kizárni. A következő napokban-hetekben a vállalati, makrogazdasági fundamentumok helyett valószínűleg sokkal inkább a kijevi és moszkvai TV hírműsorait lesz érdemes figyelni...

Hangulati aláfestés:

http://www.youtube.com/watch?v=hNv5sPu0C1E

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.