2011. július 26. 11:10

Mindegy mi lesz a vége az adósságplafon-vitának. Vagy majdnem mindegy. Az amerikai kormányzat ha egy kicsit ügyeskedik, akkor kihúzza szeptemberig valahogy, nem fizetnek egy-két alvállalkozónak, késve egyenlítik ki a TB számlákat, stb. Ha nem megy, küldünk magyar szakértőket, megoldják.

A lényeg azonban nem ez, hanem az, hogy végül valamiféle kompromisszum fog születni, aminek alapján valószínűleg mind adóemelés mind kiadáscsökkentés fog megvalósulni, egyszóval fiskális megszigorítás. Fiskális megszigorítás lesz az USA-ban IS, mivel a szövetségi kormányzat hiánya hatalmasra duzzadt, közelíti a GDP 10%-át, ami egyértelműen fenntarthatatlan helyzet. Előbb, vagy utóbb eléggé durván le kell ezt csökkenteni!

Természetesen a FED majd megpróbálja ezt valahogy ellensúlyozni, de a monetáris fegyvertár viszonylag üres immár, a lőpor nagy részét elhasználták. A fiskális megszorítás pedig egyértelműen lassítja a gazdaságot, éppúgy, ahogyan az Európában is zajlik. Mindezek következtében nem csak Európában, de USA-ban is jelentősen nő a recesszió esélye.

A korábbi multiplikátor-számítások (1%-nyi megszorítás mennyivel veti vissza a gazdaságot) valószínűleg nem alkalmazhatóak most, mert egyszerre, szinkronizáltan csökkentik kiadásaikat az államok a következő 12-24 hónapban mind Európában, mind USA-ban, azaz a belső és külső kereslet egyszerre fog hanyatlani, és a megszorítás hatása nagyon komoly lehet emiatt. Az adósságplafonnal kapcsolatos vita és lezárása tehát egy szempontból lesz érdekes: miféle kompromisszum, milyen gyors és milyen mértékű megszorítás lesz. A megállapodás valószínűleg rövid távon jót tesz majd a tőzsdéknek és a dollárnak, de a kezdeti lelkesedés hamar elmúlhat, ha jelentősebb és gyors ütemű kiadáscsökkentés/adóemelés lesz kiolvasható.

Mind az USA, mind Európa folyamatosan evickél a 2012-es recesszió felé. Lám-lám, már a maják is érezték, hogy baj lesz 2012-ben :)(a film megnézése egyébként erősen ellenjavalt, és egyébként is, ahogy egy kommentátor megjegyezte: "The world can not end in 2012, since my credit card is good until 2014")

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.