TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. augusztus 14. 06:10

Készült a Duna House-nál egy elemzés a magyar bérek és lakásárak kapcsolatáról.

http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/zarul_az_ollo_a_jovedelmek_es_a_lakasarak_kozott.171366.html

Sajnos az elemzés túl rövid időtávra terjed ki, így nem annyira releváns, ám erőssége, hogy viszonylag egzakt adatokkal dolgozik. Ugyanebben a témában a korábbi években már néhányszor publikáltam, így frissítettem az én sokkal kevésbé pontos, de hosszabb időtávot felölelő adataimat.

Mivel az én elemzéseim alapja is az átlagos bérek és az átlagos (budapesti) lakásárak, illetve a négyzetméterár összehasonlítása volt, ezért e kettőből elég könnyű volt egy mutatószámot képeznem: hány havi (átlagos budapesti nettó) keresetből lehet megvenni egy négyzetméter átlagos (budapesti) lakást. Azért csak Budapestre készítettem el ezt az elemzést már korábban is, mivel teljes magyar adataim nem voltak, és időben visszahaladva a budapesti adatok is egyre inkább becslés jellegűek - ennélfogva céljuk inkább a trendek érzékeltetése nem a pontos értékek kimutatása.

Nézzük az eredményeket, melyik évben hány havi átlagkeresetbe került egy négyzetméter lakás:

1988: 3,13

1992: 2,50

1996: 1,81

1998: 1,47

2001: 2,61

2002-2005 között 2 és 2,15 között mozgott

2008: 2

2012: 1,48

Ma ismét annyira olcsóak a budapesti lakások (a bérekhez viszonyítva), mint legutóbb 1998-ban, amikor a nagy lakáspiaci áremelkedés (duplázás-triplázás) indult.

Ráadásul a legutolsó adatok szerint 20 éve nem építettek ilyen kevés lakást, tehát a kínálat is drasztikusan csökken. A lakáspiac nagyon alacsony árazás mellett forog, 6 év recesszió után előbb-utóbb lesz fellendülés (keresletnövekedés) és lesz hitelbővülés is. A hazai lakáspiac hasonló képet mutat a budapestihez, és véleményem szerint a következő években valószínűleg jelentősebb árnövekedést fog mutatni, habár tudni kell, hogy a lakáspiaci trendek nem gyorsan, hanem lassan szoktak fordulni, sok éven át tartó kifeneklés után.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.