Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A kormányzat még mindig nem értette meg, hogy Magyarországon bizalmi válság van: a lakosság és a vállalkozók nem bíznak az államban, attól félnek, hogy az vállalásait, szerződéseit, ígéreteit nem tartja be illetve nem biztosítja, hogy az ők ilyen egymás iránti elvárásai, szerződési kötelezettségei be legyenek tartatva. Ez a legveszélyesebb típusú válság, mert bizalom híján sem egymással, sem az állammal nem akar senki szerződni - ilyenkor a gazdaság megáll, és mindenki rosszul jár.

Persze, ahogy az politikusok esetében lenni szokott - és ezért utálja a politikusok jelentős része a szabad piacot - amikor a piaci erők rákényszerítik őket a normális viselkedésre, akkor ez előtt az erő előtt (de nem az érvek előtt mint tudjuk) meghajolnak, ám mihelyst a piaci szorítása enyhül, ismét úgy érzik, hogy elkezdhetik ismételgetni felelőtlen lózungjaikat.

Tavaly év végén a kormánypárt frakcióvezetője - Hódmezővásárhely polgármestereként - komoly riadalmat váltott ki azzal, hogy gyakorlatilag azt jelezte, hogy városa nem kíván eleget tenni kötelezettségének, és nem kívánja visszafizetni az Erste Bank felé fennálló hitelét - hanem annak csak egy részét. Ez - nevezhetjük persze eufemisztikusan önkéntes segítségnek, meg magánszektorbeli hozzájárulásnak - valójában csőd és mivel az önkormányzatokat csak egy hajszál választja el az államtól, majdnem államcsőd. Ezért nem kellene ezzel viccelődni. Sajnos láthatóan nem viccről van szó.

Lázár János mondvacsinált indokokkal, jogi nonszensz hivatkozásokkal megpróbálja elérni, hogy a bank elengedje adósságának egy részét - hiszen gondolja magában, ha a magánszemélyeknek lehetett végtörleszteni, akkor a városnak miért ne lehetne? De menjünk tovább, ha a városnak lehet, akkor az országnak miért ne lehetne? Miért kéne visszafizetni az államadósságot?

Azért nem lehet ilyet csinálni, mert innentől fogva senki nem akar majd Magyarország önkormányzataival, államával szerződést kötni (nem akar neki kölcsönadni, nem veszi meg állampapírjait, stb.), mert tudják, hogy nem bízhatnak abban, hogy a másik fél szerződéses vállalását teljesíti.

Nézzük az érveket:

"A bank nyilvánvalóan visszaél erőfölényével a devizaárfolyam ingadozása miatt kiszolgáltatott helyzetben lévő, gyenge önkormányzattal szemben, ugyanazt teszi, mint a lakáshiteleik megnövekvő törlesztőrészleteivel küzdő magyar polgárokkal tette."
Kommentárom: A bankok egy valóban rossz terméket árultak a lakosságnak, amely nem tudta felmérni a devizaárfolyam ingadozásának a kockázatát, de honnan tudták volna, amikor erre a bankok sem voltak teljes mértékben képesek. Egy önkormányzat azonban nem Mariska néni, tudnia kellett, hogy mi az amibe belemegy, tudnia kellett, hogy spekulál az adófizetők pénzével. Mondhatni ADÓTŐZSDÉZIK. Ezt tette Hódmezővásárhely. Most bukott az adótőzsdézésen, és próbálja valaki másra hárítani a kárt...

"A hódmezővásárhelyi polgárok közössége nem partner, hanem adós az Erste Bank számára"
Pontosan azok: adósok. A banknak vannak betétesei meg adósai. A betéteseknek fizessen kamatot, és ha kérik adja vissza pénzüket, az adósoktól meg szedje be a kamatot, meg a törlesztőrészletet - ez lesz ugyanis a másik oldalon a betétesek kifizetésének záloga. Azt még egy politikus sem gondolhatja komolyan hogy egy mérlegbe úgy lehet bele nyúlkálni, hogy csak az egyik oldalról veszünk el, és a másikon semmi nem történik.

Nem tudom Lázár János mit gondolna, ha kölcsönadott volna tavaly elején a szomszédjának 1000 dollárt, mire az azzal fordulna hozzá, hogy csak 180 000 forintot tud visszaadni, 220 000-t nem hiszen nem tehet arról, hogy felment a dollár ára, és követeli, hogy Lázár úr szálljon be a kárenyhítésébe, különben jól szájon vágja, és kihívja a kocsmából a haverjait is, hogy segítsenek ebben a kényes műveletben.

Pedig Lázár János pont ezt mondja politikusként: "a bank együttműködésének hiányában az önkormányzat vezetői a Magyar Országgyűlés jogalkotási és a Magyar Kormány végrehajtási segítségét fogják kérni az ilyen és ehhez hasonló banki magatartás felülvizsgálatára és megszüntetésére, emellett az európai illetékességű és hatáskörű szervekhez fordulnak. "

Ez a kommunista-populista érvelés Lenin idején elment, ma egy magát polgárinak tartó párttól elfogadhatatlan.

Magyarország nagyon messze van attól, hogy csődbe menjen, de a bizalom kellő mértékű rombolásával elérhető akár az is. Láthatóan politikusaink, ha éppen nem érzik magukon a piac fegyelmező kezét, azonnal hozzálátnak ehhez. Nagyon szomorú. És nagyon veszélyes.

***

Most érkezett szerkesztőségünkbe egy 2007-es cikkből kivágás:

Hódmezővásárhely fideszes többségű önkormányzata már tavaly áprilisban döntött a kötvénykibocsátásról. Két banknál összesen 12 milliárd forintos keretet nyitottak. A pénznek csupán egy részét kellett felhasználniuk, korábban felvett, kedvezőtlenebb kamatozású hiteleket váltottak ki vele. A többit befektették, és csak a forintnak a svájci frankhoz viszonyított árfolyamváltozásából több mint egymilliárd forint bevétele származott a városnak - közölte érdeklődésünkre Lázár János polgármester, aki szerint az eljárás minden pontja törvényes, könyvvizsgáló felügyelete alatt történik. A vásárhelyi polgármester úgy véli: nagyobb városokban nem jelent hosszú távú kockázatot a kötvénykibocsátás, mert jó esély van arra, hogy megtérülő beruházásokra költsék a pénzt - kisebb településeknek azonban kockázatos élniük ezzel az eszközzel.

Magyarul: klasszikusan spekulációra használta fel a hitelt, azt tette mint minden rendes carry-player: alacsony kamatozású hitelt vett fel (CHF) és befektette magas kamatozású devizába (HUF). Ez semmi más mint egy színtiszta devizaspekuláció, még büszkén el is mesélte milyen jól kerestek vele. És amikor nem jön be a spekuláció, akkor úgy teszünk, mintha rajtunk kívül mindenki hibás lenne. Szép.

http://www.nol.hu/archivum/archiv-460600

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.