<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Jegyzet arról, hogy mindenki a koronavírus-tragédia felelősét keresi, de mindig mindenért a másik a hibás.

22 966 - ennyi magyar hunyt el péntek reggelig koronavírusban. Az elmúlt három nap statisztikailag a leghalálosabb volt a járványban: 311, 272 és 285 áldozatot jelentettek. Az operatív törzs szerint már látszik a járvány harmadik hullámának tetőzése, de még mindig 11 363 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 364-en vannak lélegeztetőgépen. Tíz lélegeztetőgépen lévő közül pedig jó, ha egy túléli a kezelést.

Ma éppen egy koronglövő olimpiai bajnok, Igaly Diána halála sokkolta az országot. Gyász, gyász és gyász. A szomorúság és a megrázkódtatás bénult csendjét azonban napok, hetek óta politikusaink fülsértő megnyilatkozásai törik meg. Még javában tart a küzdelem a kórházakban, még el sem temették a halottakat, de már a felelősöket keresik és találják meg egymásban. Ki a felelős ennyi ember haláláért? Erre a kérdésre keresik a választ. Annyi már most látszik, hogy a saját felelősségét senki nem ismeri el. Helyette beindult a burkolt és alig burkolt gyilkosozás.

A Fidesz online kampányt indít annak érdekében, hogy meggyőzze az embereket, ne higgyenek az oltásellenes baloldalnak - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója április 2-án. Hollik István szerint minden olyan emberélet a baloldal lelkén szárad, amelyről azért kellett lemondani, mert az illető hallgatott a baloldalra, és nem vette föl a felajánlott vakcinát. De Orbán Viktor kormányfő is arról beszélt például péntek reggel, hogy a baloldal oltásellenes, mert az Országgyűlésben beadtak egy javaslatot, amely betiltotta volna a kínai és orosz vakcinát. Amennyiben ezt elfogadja a parlament, a miniszterelnök szerint sok százzal vagy ezerrel többen haltak volna meg.

Oltásellenes - ez most az új mantra. Ez a gyilkos szinonímája. Tehát a kormánypárt szerint van olyan áldozat, aki bár idejében megkaphatta volna a kínai vagy az orosz vakcinát, de mivel hitt a baloldalnak, ezért nemet mondott rá. Később pedig elkapta a vírust és meghalt. Más kérdés, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina első szállítmánya már decemberben megérkezett, de ezek szerint az elhunytat a nyugati vakcinával sem sikerült idejében beoltani.

Önök ölték meg őket - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szerdai parlamenti felszólalásában a kormánypártok padsorai felé mutogatva, utalva a koronavírus-járvány magyarországi áldozataira. A DK elnöke szerint minimum foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésnek hívják a kormány bűnét. Mert a harmadik hullám előtt későn hozták meg a korlátozó intézkedéseket, ezzel pedig hozzájárultak ahhoz, hogy százak halljanak meg. Tehát az ellenzéki logika szerint nem március 8-án kellett volna elrendelni a boltzárat, hanem korábban, de így az emberek februárban szabadabban mozogtak, pedig már itt volt a brit mutáns, amit nem kaptak volna el és haltak volna bele, ha a kormány idejében zár. A gondatlan veszélyeztetés is a gyilkos szinonímája. Más kérdés, hogy február 1-én már nyitási tervet közölt a Momentum, amiben például azt követelték a kormánytól, hogy nyissák meg a mozikat, a színházakat és a szállodákat.

Mi ezzel a baj? Nehéz jó példát találni, de talán ha léket kap egy hajó és gyorsuló ütemben süllyed, akkor a legénységnek közösen kellene kilapátolnia a vizet, és nem egymásra mutogatni. Majd ha sikerül megakadályozni a hajó elsüllyedését, akkor utána ráér kideríteni, hogy ki vagy mi okozta a léket. Azt mindenki látja, hogy egy hatalmas lék tátong a hajó aljában. Magyarán, sajnos nagyon sok a halott. Az biztos, hogy a járványkezelésben valami nagyon nem sikerült. De hogy pontosan mi, azt itt és most a veszélyhelyzet közepén úgy sem lehet kideríteni. Főleg nem politikusok fogják ezt kideríteni. Most a kórházakra kell figyelni. A színvonaltalan és szánalmas gyilkosozás pedig - ha nagyon muszáj - várhat a járvány végéig. 

Szintén baj, hogy ha csak kicsit is komolyan vesszük az elhangzott vádakat, akkor is megállapítható, hogy mindez nem több politikai lózungnál. Nyilván semmilyen vizsgálat vagy eljárás sem fogja soha egyetlen konkrét elhunytról sem megállapítani, hogy miért kapta el a vírust, és megmenthető lett volna az élete, ha a kormány idejében zár, vagy ha a baloldal nem beszél össze-vissza a kínai és az orosz vakcinákról.

Én itt most nem fogom méricskélni, hogy ki a felelős. Vélhetően mindkét fél hozzájárult az eredményhez. De az tételmondat, hogy mindig a hatalom van cselekvési helyzetben, a fő felelősség mindig a kormányé. De ez politikai felelősség. Erről pedig egy év múlva lehet dönteni a következő választáson. Az már most látszik, hogy szoros eredmény várható, emiatt pedig durva hangnemű a kampány, ami már most elkezdődött.

Ez a stílus pedig aligha lesz alkalmas arra, hogy inkább arról induljon vita, miként lehet azt megakadályozni, hogy ez a katasztrófa megismétlődjön. Hogyan lehet olyan egészségügyi és járványügyi rendszert felépíteni, amely nem azt eredményezi, hogy újra és újra világelsők leszünk a népességarányosan számolt halálos áldozatokban, ha jön a következő vírus? A magyar nemzet sok mindenben szeret világelső lenni. Ebben jó lenne inkább az utolsók között végezni. Ehhez azonban a járvány után pontos és őszinte ok-okozati feltárás, ennek átlátható és egyértelémű közlése, valamint kinek-kinek a saját felelősségének a beismerése, és a személyes konzekvenciák levonása szükséges.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.