5p

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy bár az adatok szerint most már messze Magyarországon a legmagasabb az infláció az Európai Unió (EU) 27 tagállama közül, a kormány erről nem vesz tudomást, a kiugró mértékű pénzromlást külső okoknak tudja be, még véletlenül sem a saját hibájának is. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Rossz volt nézni. Miután Orbán Balázs, a névrokona politikai igazgatója az ATV szerda esti Egyenes beszéd című műsorában felmondta a kötelező kormányzati píárszöveget – például arról, hogy megvédték a budapestiek rezsicsökkentését, aminek következtében Európában nálunk a legolcsóbb a villamos energia és a gáz ára –, riporter kollégám feltette a minden gondolkodni képes hazánkfiát nap mint nap (illetve most már óráról órára) feszegető kérdést: 

az EU-ban miért Magyarországon a legmagasabb az infláció, hogyan lehet az, hogy máshol már csökken, nálunk meg még nő? 

Nézzük Orbán Balázs válaszait, amelyeket az alapkérdésére vissza-visszatérő kolléga kapott. 

Válasz1: „a magyar miniszterelnök adott egy feladatszabást (sic!) a kormány tagjainak és megfogalmazott egy kérést a jegybankelnök irányába... egyébként az infláció elleni küzdelem elsődlegesen amúgy is a jegybanknak a feladata, az, hogy az inflációt újra egyszámjegyűvé kell tenni ez év végéig”.

Arra a közbevetésre, hogy ez a jövő, de miért ekkora most, a

válasz2: „mi azt a politikát választottuk ezzel kapcsolatban, hogy a legsérülékenyebb társadalmi csoportokat leginkább érintő inflációs tételeket, az élelmiszert és a tavalyi évben a benzint és a rezsit...védtük...más ország más politikát folytatott”. 

Arra a kérdésre, nem lehet, hogy az a politika jobban sikerült, ha ott sokkal-sokkal alacsonyabb az infláció, mert az emberek nemcsak csirkemellet vesznek vagy csirkefarhátat és az árstopok nemhogy hűtenék, hanem csak felpörgetik az inflációt nagyon sok közgazdász szerint, s Matolcsy György is azt mondta, 3-4 százalékos pluszt jelentettek csak az ársapkák, a 

válasz3: „én azért mégis azt gondolnám, hogyha egy család látja, hogy bizonyos termékeket ársapka véd, látja, hogy a rezsit ársapka védi, jobban tervezhető a költségvetés, még ha el is szaladnak az árak, az olyan biztonságos, leginkább az alsó középosztály számára, meg az alsó osztály számára...amit én nem szívesen cserélnék el”.

Arra a kérdésre, ez nem ad választ arra, hogy az élelmiszerek ára egy év alatt miért emelkedik 44 százalékkal és miért lesz a világon a tizedik legrosszabb adatunk, a 

válasz4: „hadd mondjak egy eszközt, amivel az infláció ellen küzdeni lehet, ez a béremelés. Az OECD legfrissebb adatai szerint 2022 harmadik negyedévében...csak Magyarországon lehetett a reálbérek emelkedését megőrizni”.

Arra az ismételt kérdésre, hogy miért nálunk drágul az élelmiszerek ára 44 százalékkal, a

válasz5: „erről az élelmiszeripari szakembereket kell megkérdezni”.

Na ennél a pontnál adta fel a kérdező, s mondta, hogy ő a kormány álláspontjára lett volna kíváncsi, arról, hogy közgazdászok és már Matolcsy szerint is ez se nem szankciós, se nem háborús infláció, mert már 2021 nyarától kezdődött, az annak köszönhető, hogy rossz kormányzati döntéseket hoztak, miközben 2010 óta bizonyos döntéseket nem hoztak meg. Erre az bírt lenni a 

válasz6: „mi mindig nyitottak vagyunk a jegybankelnök véleményére, azt is megértjük, ha a jegybank ezekben a helyzetekben, hogy is mondjam, kicsit frusztráltan nyilatkozik, ugyanis a magas infláció elleni küzdelem elsősorban, a jogszabályok alapján a jegybank feladata”.

Nem untatom tovább az olvasókat ezekkel a „válaszokkal”. Azzal, hogy azokat ilyen részletesen ismertettem, csak azt szerettem volna illusztrálni, az Orbán-kormánytól az önkritika, de még annak a csírája is olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.

Mindenki fegyelmezetten felmondja a píárosok által előírt magyarázatokat. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Mindenki fegyelmezetten felmondja a píárosok által előírt magyarázatokat. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezt most Orbán Balázson szemléltettem, mert éppen most ő beszélt, de bármikor, bármelyik másik kormánytagtól szinte szóról-szóra ugyanezt kapjuk – merthogy ott van pártfegyelem, mindenki tartja magát a píárgyár által előírtakhoz!

Tegye fel a kezét, de akár nyugodtan meg is írhatja nekünk, aki látott már olyat, hogy a most ötödik ciklusát töltő kabinet elismerte a hibáját. Mert szerintem még akkor sem teszi ezt, amikor a számok feketén-fehéren mutatnak valamit. Amelyek – köztudottan – nem hazudnak.

Ami az igazán elkeserítő, hogy vélhetően ezeket a „válaszokat” kapják a lakossági fórumokon azok is, akikben egyáltalán felmerül, miért pont nálunk ilyen brutális, közel 27 éve nem látott magasságú az infláció, miközben a kormány ársapkákkal véd minket. Persze az csak még elszomorítóbb, hogy azokkal a magyarázatokkal, melyek szerint a száguldó inflációért, a pénzünk romlásáért csak és kizárólag a háború, a szankciók, az MNB, az élelmiszeripar a hibás, megelégszenek – legalábbis a közvéleménykutatásokból, abból, hogy azok fele, akinek még nem ment el a kedve a szavazástól, még mindig a Fideszre szavazna, erre lehet következtetni.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!