4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy most éppen a finn és svéd NATO-csatlakozás ratifikálása kapcsán kaptunk újabb bizonyítékot az Orbán-kormány finoman szólva ellentmondásos kommunikációjára. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Már önmagában felér egy inkvizícióval Menczer Tamást hallgatni. Meg az adófizetők, azaz a mi pénzünkből működő Kossuth rádiót. A kettőt így együtt pedig rémálom. Ebben lehetett része annak, aki Orbán Viktorra várva péntek reggel bekapcsolta a „nemzet adóját”. Orbánt ezúttal nem kapott, nem is kaphatott, hiszen a kormányfőnek most sürgősebb dolga volt: Törökországban vizitált egy bizonyos Erdogan nevű barátjánál, akivel jól meglapogatták egymást, jelezve a külvilágnak, milyen jóban is vannak.

Magyarország lenne az egyetlen békepárti NATO-tag? Fotó: Depositphotos
Magyarország lenne az egyetlen békepárti NATO-tag? Fotó: Depositphotos

Jobb híján tehát maradt az annak idején nagyhirtelen külügyi államtitkárrá avanzsált sportriporter, aki hibátlanul felmondta a kormányzati píár-boszorkánykonyhában kifőzött szlogent. Nem-nem, ezúttal nem az EU-rekorder infláció sajátos, a külföldiek számára megmosolyogtató, nekünk, ezen a 93 ezer négyzetméterkilométeren élőknek azonban elkeserítő jelzőiről, a háborúsról meg a szankciósról van szó. És nem is a sorozásról, meg a brüsszelezésről.

Hanem a BÉKÉ-ről. Mely szót Menczer – nem voltam rest megszámolni – uszkve hét perc alatt nem kevesebbszer, mint 25-ször bírta kimondani. Más megközelítésben: közel 17 másodpercenként nyomott egy békét.

Nem csoda. Ez most a magyar külpolitika fő narratívája, amely unos-untalan hangoztatásával most éppen azt próbálja eladni a Nyugat felé, miért nem ratifikálja immár hosszú hónapok óta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását a kétharmados kormánypárti többségű magyar parlament. Mondván, azzal további két olyan ország csatlakozik az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, amelyek háborúpártiak. Szemben Magyarországgal, amely az államtitkár szerint a jelenlegi NATO-tagországok közül egyedül békepárti. Abból az egyszerű logikából kiindulva, miszerint, aki nem akar béketárgyalást és tűzszünetet, az a háború folytatását akarja.

Arra már természetesen nem tért ki az exsportriporter, hogy azon béke alatt, amit a magyar kormány forszíroz, Putyin békéjét kell érteni. Vagyis azt, hogy az ukránok tegyék le a fegyvert, nyugodjanak bele abba, hogy az oroszok által elfoglalt területek számukra örökre elvesztek. Ennek köze sincs a béketárgyaláshoz, ez ultimátum. Ily módon képzelik el tehát az oroszok a háború egyetlen lehetséges befejezését – és ezek szerint Magyarország is, mint az egyetlen békepárti NATO-tag.

Ugyanakkor a békézés mostani időzítése – pontosabban annak, hogy felerősödött a sulykolása – Moszkvának is szólhat, vagyis már azt készítheti elő, amikor Szijjártó Péternek majd meg kell magyaráznia, miért adták végül az áldásukat a finnek és a svédek NATO-csatlakozásához. Akkor majd külügyérünk mondhatja azt, hogy lám-lám, mi továbbra is békepártiak vagyunk, de miután már a törökök is ratifikáltak, mi sem tehettünk mást (teszem hozzá: horribile dictu, hogy mi csak utánuk!).

Kérdés persze, mit szól majd ehhez Putyin, emiatt Orbán kijevi látogatásának belengetése után újabb rossz jegy kerül-e be kabinetjének az ellenőrzőjébe.

Persze engem továbbra is az zavar, hogy egy olyan kormány hangoztatja magáról, mennyire békepárti, akinek a vezetője a legharciasabb miniszterelnöke kis hazánk rendszerváltás utáni történetének (az azt megelőző évtizedekbe, -századokba most nem mennék bele), aki nemcsak belföldön szeret „háborúzni” – szerencsére csak szavakban, maradjon is így! –, hanem külföldön is, aminek következtében gyakorlatilag már nincs, vagy alig van olyan szalonképes (ezt külön kihangsúlyoznám) ország, amellyel jóban lennénk. 

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!