5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Halványítani akarta a kegyelmi botrányt ezen a héten is. Megvilágosodott a svédek ügyében és egy tuti tippet is adott az új államfő személyére. Öröm nézni ahogy dolgozik. Illetve átlátszó, ahogy megpróbálja elhitetni ezt. A felelős szerkesztő jegyzete.

Nem kenyerem a kormányfő dicsérete, de annyit azért leszögeznék: nehéz nem észrevenni, hogy következetes. Évek óta tücsköt-bogarat összehord, csak beszél és beszél, de mindig ezzel ellentétesen cselekszik, ahogy egyébként nyilvánosan elismerte ezt a gyakorlatát a parlamentben. ("ne azt figyeljék, amit mondok, hanem azt, amit teszek")

Orbán Viktor gyorsan túlteszi magát a meglepődésein, majd átmegy támadásba. Fotó: MTI
Orbán Viktor gyorsan túlteszi magát a meglepődésein, majd átmegy támadásba. Fotó: MTI

Itthon földbe döngöli az Európai Uniót az Oroszország elleni szankciók ügyében is, de – mint mindig mostanáig - ezen a héten is megszavazta a soron következő büntetőcsomagot. Akadékoskodott a svéd NATO-csatlakozás ügyében, még küldöttséget is menesztett Stockholmba, „ellenőrizni”, hogy tényleg demokrácia honol-e a skandináv országban. A jelek szerint mégis beadta a derekát, bár nyilván, ehhez kialkudhatott további Gripeneket, ezt persze tagadta. Egyik beosztott csapata, a valaha fajsúlyos háttérmunkát végző, mára viszont hajbókolóvá vált Magyar Külügyi Intézet – nyilvánvalóan szinkronban vele – azt volt képes mondani, hogy „a Svédországgal kapcsolatos magyar stratégia biztosította a NATO megerősödését”. Reméljük, ezt olvasva senki sem kap nevetőgörcsöt a NATO-országok itteni nagykövetségein, sokkal inkább valószínű, hogy berakják arra a polcra, ahol a magyar kormány sületlenségeit gyűjtik. 

A kegyelmi botrányt és az annak nyomán kibontakozott NER-es belviszályt sietve elfelejtené, levenné a napirendről, mert mégiscsak kellemetlen, hogy nem ő határozza meg a közélet fő kutyacsontjait. Ám ez egyelőre nem sikerül neki, sőt maga is hozzájárul a káoszhoz, a vita egyfajta továbbéléséhez, amit fűt az exminiszterasszony NER-ből kiiratkozó exférje. A miniszterelnök azt találta mondani az évértékelőnek nevezet szózatában, hogy a nők pótolhatatlanok a politikában – majd pár órával később két férfit javasolt a távozó Novák Katalin és Varga Judit helyére. 

Egyik magyar hangja, a dunakeszi otthonát alig látó, örökmozgó Szijjártó Péter ezúttal még nagyobbat domborított, s ehhez egészen Indiáig ment el. Eheti kiruccanásán nem kevesebbet mondott, minthogy „ mielőbb szűkíteni kell a politikai kommunikáció és a valóság között tátongó szakadékot”.

Kedves kormányfő úr, miniszter úr, illetve miniszter urak! Jó reggelt kívánok!

Mondok pár friss példát, ahol így lehetne cselekedni. Kezdjük rögtön a pénzzel, hiszen Önöknek is ez a legfontosabb! Az ország pénzével, vagyis a költségvetéssel. A pénzügyminiszter melldöngetés közepette tudatta, hogy januárban milyen nagy lett a többlet. Csakhogy! Időfaktorok miatt lett így és nem azért, mert a kormány jól muzsikál. A decemberre előrehozott kötelező béremelések közterhei épp az első hónapban futottak be, az uniós források elkezdtek beáramolni, de kifizetni nem volt sietős, várjanak csak a pályázók. Azt már elfelejtették megemlíteni, hogy sokkal kevesebb áfabevétel érkezett, mint a korábbi hónapokban, közben az államadósság egyre csak hízik, többek között a magas kamatterhek miatt. A forint folytatta lejtmenetét, s nem tudni hol áll meg.

Sajnos, állandó terep az említett szakadék betöméséhez az egészségügy. Miközben a kormány és megmondógépezete folyamatosan azt szajkózza, hogy egyre jobb a helyzet és még „nagy béremelést is kapnak a dolgozók”, addig ezen a héten kiderült, hogy megint több településen megszűnnek kórházi ellátások, bezárnak egyes osztályok vagy ismeretlen ideig felfüggesztik a betegellátást. Kiderült, hogy még az egészségügyisek is a magánellátásba mennek gyógyulni. Szinte nincs olyan nap, amikor nem halljuk, hogy a kórházigazgatók önmagukban nem képesek kezelni az állandóan képződő sokmilliárdos hiányt a gazdálkodásukban, a kórházakat ellátó egészségügyi vállalkozások ismét, már megint a kormánynál kilincselnek, hogy fizesse ki a nekik járó pénzt. A háziorvosi ügyelet megszüntetése nagy felháborodást váltott ki, a lombikprogram alig működik, még többen próbálkoznak külföldi klinikákon.

Lakni is kell valahol, ha lehet saját lakásban vagy családi házban. Ugyancsak a héten jöttek ki friss számok a Központi Statisztikai Hivataltól, amik szerint ezt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, legfeljebb a vállalkozók hajlandók új projekteket indítani, de ők is csak óvatosan, túl drága még a hitel és a padlót súrolja a kereslet. A lakásszektor szakmai szereplői évek óta imamalomszerűen ismételgetik – a héten a legnagyobb építőanyag-kereskedő is –, hogy a felújításokra is kellene egy nagyívű program, nem csupán a vásárlásokat kellene meglökni hitelekkel és kedvezményekkel. Állítólag lesz ilyen, pontosabban újra lesz (2021-22-ben rövid ideig volt). Számítások tucatjai hevernek a kormány asztalán, amik csak előnyökről szólnak: nagyobb adóbevételek, felpörgő vállalkozások, gyorsuló társadalmi mobilitás, nagyobb megfelelőség a zöld uniós elvárásoknak. Egyébként uniós források is elérhetők, nem is kevés, de a kormánynak és vezetőjének snassz épp attól kapni, akit állandóan ördögnek állít be itthon. Sokkal kényelmesebb lehajtani a jó bort és készülni a soron következő prédikációra.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!