5p

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy bár a miniszterelnök a szombati évértékelőjén ugyanúgy elpuffogtathatja a szokásos politikai lózungokat, azért mindenki azt lesi majd, hogyan reagál a Novák Katalin kegyelmi pedofilbotránya miatt a Fideszben felerősödött hatalmi harcra. Különösen, hogy köztársasági elnöke egy héttel korábbi lemondása óta nem szólalt meg. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Pedig, felteszem, olyan szépen eltervezett mindent Orbán Viktor. Ahogyan 1999 óta egy kivételével – 2021 a Covid miatt kimaradt – minden évben tette.

Gondolom, hű nemzetgazdasági minisztere már felkészítette őt arra, hogyan is kell láttatni a negatív növekedést is pozitívnak (copyright by Dancsó József). Egy szóval sem említve, hogy a gazdaság 2023-ban recesszióba süllyedt. Azt meg pláne nem, hogy tavaly tavasszal még 1,5 százalékos GDP-bővüléssel kecsegtettek. 

Inkább egy újabb tervszámmal kell előállni – abból nem lehet gond alapon –, így, február közepén még nyugodtan lehet mondani 3-4 százalékos idei növekedést is. Aztán ha ez sem jön össze, majd ugyanúgy lehet mindent másokra, elsősorban a nemzetközi helyzet fokozódására, Brüsszelre, a dollárbaloldalra fogni – ahogy a tavalyi tervalulteljesítés után is.

Orbán Viktor egy hét után szólal meg. Fotó: MTI
Orbán Viktor egy hét után szólal meg. Fotó: MTI

Az inflációt viszont tupírozni kell – szólhatott Nagy Márton jótanácsa. Van is mit. Míg egy éve 25,7 százalék volt az éves fogyasztóiár-index, amelynél magasabbat csak több mint negyedszázaddal ezelőtt láttunk, addig most már csak 3,8. Ami – önértékelése szerint – csak és kizárólag a kormány érdeme. Szemben ugye a kiugró értékkel, amely a háborúnak, az Oroszországgal szemben meghozott (és amúgy az Orbán-kormány által is kivétel nélkül megszavazott) tucatnyi szankciónak és a multik profitéhségének tudható be (sic!). 

A 4 százalék alatti ráta kialakulásában még véletlenül sem említheti majd meg a kormányfő a magas bázist – az az átlagos kormánypárti szavazónak amúgy sem mond semmit. És alighanem a Magyar Nemzeti Bankot sem, amely ellenállva a kormány által érkező nyomásnak, az indokoltnak tűnőnél nem csökkentett jobban kamatot. 

Legfeljebb abban az összefüggésben kerülhet elő a kritikái miatt mára nem kívánatos személlyé vált Matolcsy György által vezetett műintézmény, hogy azért most már tényleg nagyobb léptékkel folytassa a lazítást. Ennek rögzítése is azért fontos, mert ha az infláció mégse megy le olyan szintre, mint amit a kormány kilátásba helyez, akkor legyen kit bűnbaknak kikiáltani.

A migránsok sikeres visszaszorításának magyar receptje mindig egy hálás téma a kormánypárti szavazók felé, ezért egy évértékelő beszédből kihagyhatatlan.

Mint ahogy a szombati visszatekintés módot adhat annak további sulykolására is, hogy a háborúpárti országok között egyedül Magyarország békepárti. Amiről ugye az autópályás vicc juthat az ember eszébe, miszerint nem egy kocsi megy szembe a forgalommal, hanem mindenki – de csak azoknak, akik nem hű fideszesek, kádéenpések (mihazánkosok?). S ne legyenek kétségeink, Svédország NATO-csatlakozása késleltetésének indoklása is bőven belefér majd a békepárti narratívába.

Természetesen az is helyet kaphatott az évértékelő beszédben, hogy sikerült Brüsszeltől kicsikarni 10 milliárd eurót. Miután – szólhat az érvelés – a kormány eloszlatta a jogállamisági aggályokat. Domborítani lehet, hogy a pedagógusok is megkapják a 32,2 százalékos béremelésüket, annak ellenére, hogy – hallhattuk a kormányzati retorikát – a baloldal ezt minden erővel megpróbálta megakadályozni (egyszer azért majd valaki elmagyarázhatná, hogy ebben az érvelésben mi a logika). 

Az biztosan nem kerül szóba, hogy nem mindenki, sőt, csak egy szűk kisebbség kapott pont ennyit, a többiek ennél jóval kevesebbet, ami miatt ad abszurdum még az is előfordulhat, hogy Brüsszel visszakéri a pénzt.

Arra meg aztán végképp nem lehet számítani, hogy sok szó esne az uniós zsákban maradt 20 milliárdról. Hiszen akkor el kellene mondani, hogy mégse orvosolódtak a jogállamisági aggályok. A homofóbnak minősíthető gyermekvédelmi törvény még mindig hatályban van.

S pont ez az a téma, ami miatt Orbán szépen felépített menetrendje borul. Hiszen alighanem az egész ország arra lesz kíváncsi, mit mond majd a kormányfő a pedofília segítése miatt elítélt K. Endrének adott kegyelembe belebukott Novák Katalin múlt szombati lemondásáról, valamint az azt követő kormánypárt-politikai vircsaftról (Magyar Péter posztolásai, Balog Zoltán szerepe stb.).

Nem könnyű feladat. Túlzás nélkül állítható, a megfelelő reakció megtalálása Orbán immár közel 18 éves kormányfői ténykedésének egyik, ha nem a legnagyobb kihívása. 

Mindenesetre ideje volt rá. Egy hete nem szólalt meg, amire emlékeim szerint nem volt példa.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!