4p

Mától elérhető lesz a koronavirus.gov.hu honlapján az a táblázat, mely az üzletekben, kereskedelmi helyiségekben lefolytatott rendőri intézkedéseket összesíti - hangzott el az operatív törzs mai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos elsorolta, mi legyen nálunk, ha kórházba kerülünk.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, a ma hajnaltól életbe lépett éjszakai kijárási korlátozások miatt a rendőrség célirányosan ellenőrzi majd azokat a helyeket, ahol csoportosulások kialakulása, vagy több ember előfordulása várható, így éjszakai boltok, kocsmák környékén fokozzák a járőrszolgálatot. 

Mivel a korlátozások csak ma éjféltől éltek, így az első öt óra rendőrségi intézkedéseiről adatokat Gál Kristóf az operatív törzs holnapi tájékoztatóján ígért. Mától viszont már elérhető lesz az üzletekben, kereskedelmi helyiségekben lefolytatott rendőri intézkedések táblázata a koronavirus.gov.hu honlapján. 

Jöttek az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseinek számadatai: 21 figyelmeztetés, 34 helyszíni bírság, és 21 feljelentés; ennyi esetben szankcionáltak valamilyen módon kereskedelmi egységet az országban. Két üzletet pedig 3-3 napra bezárattak. Az egyik egy 17. kerületi pékség volt, ahol az eladó nem viselt maszkot, míg a másik eset egy Csongrád megyei italboltban történt, ott vendégek viselték nem megfelelően a maszkot, így ott helyszíni bírság kiszabására is sor került. 

Az utazási korlátozásokat megszegőkkel szemben 21 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, és hatszor tettek feljelentést. A házi karantén megszegőivel szemben pedig 42 esetben indult szabálysértési eljárás, és két esetben szabtak ki helyszíni bírságot. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos a legfrissebb fertőzési adatokat ismertetve kiemelte, hogy a járvány kezdete óta az elhunytak 6 százaléka semmilyen alapbetegségben nem szenvedett, és semmilyen kockázati csoportba nem tartozott, de esetükben a betegség végzetesnek bizonyult. 

Ezért ismét felhívta a figyelmet a védekezés szempontjából rendkívül fontos egyéni felelősségre, a maszkhasználat szabályainak betartására; ez már csak az egészségügyi intézményekre nehezedő egyre nagyobb nyomás miatt is fontos.

Müller Cecília ezután a fiatalokhoz fordult. Mint mondta, tudja, hogy a kijárási korlátozások elsősorban őket érintik, ezért tőlük fokozott, türelmet és lemondást kért, mert, mint fogalmazott, kezükben a szülők és nagyszülők élete. Ennyi áldozatot meg kell hozni – fogalmazott.  

Itt a túlélőcsomag

A tisztifőorvos elmondta, mit is vigyünk magunkkal, ha kórházba kell mennünk. 
Szükség lesz a legfontosabb dokumentumokra, személyi okmányra, TAJ kártyára, zárójelentésekre és leletekre, a szedett gyógyszerek listájára, ezek ugyanis szükségesek a kezeléshez. Azt ajánlotta, mindenkinél legyen ott a legközelebbi hozzátartozó telefonszáma szükség esetére, mindenki vigyen okostelefont, tabletet, és készítse össze a szokásos tisztálkodási eszközöket, ruházat tekintetében viszont mindenki vegye figyelembe a kórház házirendjét. 

Az egészségügyi intézménybe belépve már szükség van a maszkhasználatra, Müller Cecília az egyszer használatos maszk viselését ajánlotta. 

Újságírói kérdések következtek.

Az Észak Magyarország az iránt érdeklődött, hogy miként osztják majd el a vakcinát, ha azt az ország már be tudta szerezni. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a magyar lakosság az első körben fog hozzáférni az oltóanyaghoz, és az oltáshoz, ami önkéntes és térítésmentes lesz. Mint mondta, járványügyi szakemberek dolgoznak az elosztás módjának kialakításán. Minden bizonnyal először a kiemelt csoportok, így az egészségügyi dolgozók, a krónikus betegek, az idősek és a kritikus infrastruktúra kiszolgálói lesznek beoltva.

Érkezett újságírói kérdés ( bár Gál Kristóf nem árulta el, melyik médiától) azzal kapcsolatban, hogy a fertőzöttek hány százaléka egészségügyi dolgozó. Müller Cecília elmondta, hogy a járvány kitörése óta rendelkezésre álló adatok alapján ez 3,3 százalék, amiről úgy nyilatkozott, hogy ez egy „kedvező szám”, főleg ha összehasonlítjuk az európai országok 5-15 százalékos arányával.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!