<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egész évben szaporodhatnak a kontinensen az ázsiai tigrisszúnyogok, amelyek sok veszélyes betegséget terjesztenek.

A klímaváltozás miatt fennáll a veszélye, hogy a rovarok egész évben képesek szaporodni, ami jelentősen megnöveli az általuk terjesztett betegségek elterjedésének kockázatát.

A kutatócsoport szerint a következő évtizedekben Dél-Németország egyes területein is megfelelővé válhat az időjárás a téli tojásrakáshoz.

Tigrisszúnyogok lárvái - Európa jelentős területei válhatnak alkalmassá egész éves szaporodásukra. Fotó: Depositphotos
Tigrisszúnyogok lárvái - Európa jelentős területei válhatnak alkalmassá egész éves szaporodásukra. Fotó: Depositphotos

Az ázsiai tigrisszúnyogot a hetvenes években hurcolták be Európába, és azóta a kontinens több mint húsz országában felbukkant - hívta fel a figyelmet a tanulmány. Több tucat vírust terjeszthet, köztük olyan potenciálisan halálos kórokozókat, mint a dengue-, a chikungunya- és a zikavírus.

Németországban egyelőre nem tudni róla, hogy ilyen megbetegedést okoztak volna a helyben élő rovarok, de Franciaország déli részén már több hazai zikafertőzést jelentettek. A dengue-láz Madeirán, Horvátországban és Franciaországban is megjelent, és a chikungunya-vírus is felbukkant a Földközi-tenger térségében.

Olaszországban minden régióban megjelent már az ázsiai tigrisszúnyog. Jövőbeli elterjedésének lehetőségeit a kutatók számítógépes szimulációk segítségével próbálták felmérni.

A csoport tojáscsapdákat helyezett el a közép-olaszországi Lazio régióban, ahol a főváros, Róma is található. A 2018-tól 2022-ig tartó időszakban december eleje és február vége között kéthetente vizsgálták át a kihelyezett 469 csapdát peték után kutatva. Harmincnyolc helyszínen összesen 1113 tojást találtak.

A kutatók közben összevetették a szaporodási adatokat az előző hetek átlagos hőmérsékleti minimumaival, és azt találták, hogy legalább négy Celsius-fok szükséges ahhoz, hogy meginduljon a szórványos tojásrakás. Az egész éves szaporodás feltétele, hogy januárban az átlagos hőmérsékleti minimum ne essen tíz fok alá.

A Földközi-tenger medencéjére a következő évtizedekben jellemző éghajlati körülményeket különféle modellekkel szimulálták. Arra jutottak, hogy 2080-ig Dél-Európa számos partszakaszán - például Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban - már a globális átlaghőmérséklet kis mértékű emelkedésénél is elérheti a januári minimum a 8-10 fokot. Egyes térségekben tíz fok körüli átlagos minimumhőmérséklet várható télen, így a feltételek kedvezőek lesznek az ázsiai tigrisszúnyog egész éves szaporodásához.