6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A reumatoid arthritis világszerte 100 emberből egyet biztosan, hogy érint. Ez az a kórkép, ami gyulladt, fájdalmas és duzzadt ízületeket okoz, leggyakrabban a kézben és a csuklóban, és akár az ízületi funkciók elvesztéséhez, valamint krónikus fájdalomhoz, ízületi deformációkhoz és károsodásokhoz vezethet. Amerikai kutatók most megtalálták a betegség egyik okát.

Még mindig nem nyilvánvaló, hogy mi okozza ezt a fájdalmas, visszafordíthatatlan, ám kezelésekkel szinten tartható állapotot, de egy nemrég megjelent tanulmány szerint fontos, s talán korszakosnak mondható okot találtak a betegség mögött meghúzódó lehetséges tettesre. Ez pedig nem más, mint a bélrendszerben rejtőző baktériumok egyike.

Mi okozza a reumatoid arthritist?

A reumatoid arthritis egy autoimmun állapot, ami akkor alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere önmaga ellen fordul. Ilyenkor az antitesteknek nevezett fehérjék, ahelyett, hogy a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenének - ahogy normál esetben szoktak -, váratlanul az ízületeket kezdik el megtámadni.

Nem gyógyítható, csak szinten tartható. Talán a kutatás ebben is segíthet. Fotó: Depositphotos
Nem gyógyítható, csak szinten tartható. Talán a kutatás ebben is segíthet. Fotó: Depositphotos

A reumatoid arthritis egyébként nőknél kétszer-háromszor gyakoribb, mint férfiaknál, és jellemzően 30 és 50 éves kor között alakul ki. Előfordulhat fiatalabbaknál is, de 80 éves kor felett már nagyon ritkán jelentkezik.

A reumatoid arthritist okozó antitestek eredete évek óta fontos kutatási terület. Azt már tudjuk, hogy ezek az antitestek több mint 10 évvel a tünetek megjelenése előtt elkezdenek képződni olyan helyeken, mint a száj, a tüdő és a belek. Mostanáig azonban nem volt világos, hogy a kutatók miért találtak antitesteket ezeken a területeken.

A legújabb kutatást végző csoport egyik munkatársa azt írja, az volt a céljuk, hogy megvizsgálják, vajon mi válthatja ki ezeknek az antitesteknek a képződését. Pontosabban arra voltak kíváncsiak, hogy az úgynevezett mikrobiomban, azaz a belekben élő mikroorganizmusokban található baktériumok aktiválhatják-e a reumatoid arthritishez vezető immunválaszt. Mivel a mikrobák általában ugyanazokon a helyeken élnek, mint a reumatoid arthritist kiváltó antitestek - magyarul a székletben -, feltételezték, hogy e baktériumok válthatják ki ezeknek az antitesteknek a termelődését. Azt is feltételezték, hogy bár ezek az antitestek a baktériumok megtámadására szolgálnak, a reumatoid arthritis akkor alakul ki, amikor a beleken túlterjedve támadják meg az ízületeket.

A kutatók ezért arra törekedtek, hogy beazonosítsák azokat a bélbaktériumokat, amelyeket az antitestek kipécéznek. Ennek érdekében a reumatoid arthritis kockázatának kitett emberek székletében található baktériumokat ezeknek az antitesteknek kiteszik, mégpedig úgy, hogy csak azokat a baktériumfajokat izolálják, amelyek reagálnak és kötődnek az antitestekhez.

Meglepetésre, egy korábban ismeretlen baktériumfajt azonosítottak be azoknak az embereknek a bélrendszerében, akiknél reumatoid arthritist diagnosztizáltak, vagy akiknél a betegséget kiváltó antitesteket kimutatták. 

Meagan Chriswell immunológus, a tanulmány szerzője egyébként az Oklahomai Cseroki Nemzet tagja, és azt javasolta, hogy nevezzék el ezt a baktériumfajt Subdoligranulum didolesgii-nek (a „didolesgii” cseroki nyelven ízületi gyulladást vagy reumát jelent), ezzel is jelezve, hogy bennszülött tudósok is hozzájárultak az orvostudományhoz, valamint arra a tényre, hogy a reumatoid arthritis nagyobb arányban érinti az őslakosokat, mint más populációkat.

A Subdoligranulum didolesgii -t korábban nem mutatták ki egészséges emberek székletében, és jelenleg nem ismert, hogy ez a baktérium mennyire elterjedt az általános populációban.

Azt is megállapították, hogy ezek a baktériumok speciális immunsejteket, úgynevezett T-sejteket aktiválhatnak a reumatoid arthritis-es betegekben. A T-sejtek gyulladásos reakciókat váltanak ki a szervezetben, és összefüggésbe hozhatók különböző autoimmun betegségek kialakulásával. Így az eredmények arra utalnak, hogy valóban ezek a bélbaktériumok aktiválhatják a reumatoid arthritisben szenvedők immunrendszerét, amelyek ahelyett, hogy megtámadná a többi baktériumot és vírust, az ízületeket támadja meg.

Megkerüli a bél tűzfalát

De még mindig nem ismert, hogy a reumatoid arthritisben szenvedőknél miért alakul ki ilyen immunválasz a Subdoligranulum didolesgii-re. Mindenesetre csak ő lehet a tettes, mert ez az a baktérium, ami csak az ízületi gyulladásban szenvedők bélrendszerében található, egészséges emberek belében nem. Az is tény, hogy sok immunválasz történik a belekben, de csak lokálisan, tehát azok nem terjednek át a test más területeire. 

Ezért a kutatók azt gondolják, hogy a Subdoligranulum didolesgii elleni különösen erős bélrendszeri immunválasz lehetővé teszi, hogy az antitestek megkerüljék a bél „tűzfalát”, így terjedve át az ízületekre.

A hipotézis megerősítésére az egereknek szájon át Subdoligranulum didolesgii-t adtak, és figyelték a reakcióikat. Két héten belül az egerekben ízületi duzzanat alakult ki és antitestek kezdtek el fejlődni bennük, amelyek megtámadták az ízületeiket.

A reumatoid arthritis kezelésének jövője

Miközben ez az új vizsgálat végre rávilágít a reumatoid arthritis eredetére, a kutatók következő célja az, hogy felfedezzék, mennyire gyakoriak ezek a baktériumok az általános populációban, és megvizsgálják, hogy ezeknek a baktériumoknak a bélben való jelenléte vezethet-e a rheumatoid arthritis kialakulásához az emberekben.

Fontos megjegyezni, hogy az antibiotikumok valószínűleg nem segítenek a reumatoid arthritisben szenvedő betegek kezelésében. Bár a Subdoligranulum didolesgii autoimmun választ válthat ki egyes reumatoid arthritisben szenvedő betegnél, az antibiotikumok mind a hasznos, mind a káros baktériumokat kiirtják a bélből. Ezenkívül a baktériumok eltávolítása nem feltétlenül akadályozza meg az immunrendszert abban, hogy megtámadja az ízületeket, ha már elkezdődött a folyamat. A szakértői team reméli, hogy az újonnan felfedezett baktérium felhasználható lesz majd a reumatoid arthritis kezelésének tovább fejlesztésére, és remélhetőleg a betegség megelőzésére is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!