<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A hétvégétől nagy esőzéseket jósolnak az egész ország területére. Az évszázados aszály után mindenki várja már a felfrissülést, ám a kiszáradt földre zúduló eső komoly veszélyt is jelent. Egyszerű kísérlet mutatja be, hogy miért.

Villámárvizek akkor alakulnak ki, ha egy kisebb területen hirtelen nagy mennyiségű csapadék esik le, melynek következtében egy-egy kisebb vízfolyás szinte percek alatt kilép a medréből. Ez a csapadék mennyiségétől függően szinte bárhol bekövetkezhet, ám a csapadék mennyisége mellett nagyon fontos tényezője a folyamatban, hogy mennyi vizet képes felszívni vagy megtartani a talaj. Azt gondolhatnánk, hogy a kiszáradt talaj ilyen szempontból jobban működik, hiszen „szomjasan” issza magába a vizet, ám ez nem így van.

Az alábbi videón látható, hogy egy pohárnyi vizet milyen gyorsan tud elnyelni a föld – a bal oldalon nedves fűre, középen „normál nyári” állapotú, kicsit kiszáradt fűre, a jobb oldalon egy hőhullám utáni, teljesen kiszáradt fűre borítanak rá ugyanannyi vizet. A különbség megdöbbentő.

A dolog mögött az áll, hogy a hosszan tartó meleg és szárazság egy kemény, a víz számára szinte áthatolhatatlan réteget „süt” a talaj felszínére. Ha ilyen talajra kezd el zuhogni az eső, akkor annak nagy része bizony el fog indulni arra, amerre a gravitáció irányítja, és patak- folyómedrekbe összegyűlve pusztító villámárvizeket okozhat.

Ez történt most augusztus 5-én, a világ egyik legmelegebb és legszárazabb vidékén, a kaliforniai Death Valleyben is. A területen három óra alatt 3,7 centiméter, az átlagos évi csapadékmennyiség nagyjából háromnegyede esett le, a kialakuló villámárvizek utakat zártak el, számos épületet megrongáltak, nagyjából ezer embert több órára csapdába ejtve. 60 járművet sodort el vagy tett használhatatlanná az áradat, de szerencsére senki nem vesztette életét.

Érdemes tehát vigyázni, ha elkezd zuhogni az eső, különösen kiszáradt patakmedrek, félállandó vízfolyások környékén, mert tényleg pillanatok alatt kialakulhatnak villámárvizek – különösen ekkora szárazság után.

Az Időkép ma reggeli bejegyzése szerint a zivatarokat, felhőszakadásokat, jégesőt is nagy eséllyel hozó hidegfront már délután megérkezhet Magyarországra, a Dunántúlon akár piros riasztást is kiadhatnak. Vegyük komolyan!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.