3p

A Google legújabb mesterséges intelligencia-eszköze egyelőre túl sok "zöldséget" beszél, ami komolyan veszélyeztetheti a cég hírnevét.

A közösségi médiában tömegesen jelennek meg azok reakciók, amelyeket a Google új AI Overview mesterséges intelligencia-termékének félresiklott válaszai váltanak ki. Előfordult, hogy a gépi agy azt javasolta kérdezőjének, tegyen ragasztót a pizzájába, máskor azt mondta: egyen köveket.

Nem tökéletes még.
Nem tökéletes még.
Fotó: Wikipedia / Google

A megjegyzések és a mémek sora katasztrofálissá tette az újdonság megjelenését. A Google versenyt fut az idővel, hogy kijavítsa a termék egymást követő hibáit. A felhasználók csak annyit látnak ebből, hogy a mémek egy része megjelenése után nagyon gyorsan eltűnik az internetről. A probléma egy éve húzódik. 

A Google 2023 májusában indította útjára az AI Overview béta változatát. Ezt megelőzően Sundar Pichai, a vállalat vezérigazgatója a Verge szakportál szerint azt mondta, hogy több mint egymilliárd kereséssel tesztelték a működését. Ezzel egyidejűleg azt is bejelentette, hogy nyolcvan százalékkal csökkentették az MI válaszadásainak költségét. „Technikai áttörésekről” beszélt, amit azóta bizonyára megbánt, mert az optimalizálásnak ez a szintje, úgy tűnik, még nem reális.

Rémálom lehet az álomból

„Egy vállalat, ami egykor arról volt ismert, hogy kiváló minőségű termékekkel áll elő, most a mémkészítők célpontjává vált” – mondta neve elhallgatását kérő MI-specialista a Verge-nek. A Google azzal védekezik, hogy sok szokatlan kérdést kapott az AI Overview, amelyek közül egyeseket és a rájuk adott rossz válaszokat nem tudták megismételni.

Sok vállalat álmokat akar eladni azzal, hogy ennek a technológiának a megbízhatósága a 80 százalékos szintről 100 százalékra emelhető – mondta Gary Marcus, a New York-i Egyetem MI-vel foglalkozó professzora.

Valójában azonban a 80 százalékos pontosság viszonylag könnyen elérhető, mivel a hatalmas mennyiségű emberi információ, amely alapján a mesterséges intelligencia reagál a kérdésekre, ad erre egy garanciát. Az esetek ötöde, amelyekben megjelenik a kreativitás igénye, az az igazán nehéz feladat. Marcus szerint valójában az embernek egyfajta tényellenőrzést kell végeznie az MI-től kapott információkkal kapcsolatban. A jelenlegi nagy nyelvi modellek még nagyon messze vannak attól, amit angolul AI helyett AGI-nak (Artificial Generative Intelligence) nevezhetünk. Azaz messze van az idő, hogy ez a technológiai az emberi szellemi képességnek megfelelő vagy azokat felülmúló szinten működjön.

A kapkodás a hibázás biztos forrása

A Google-nek persze megvan a maga gondja. Az OpenAI hírek szerint saját keresőmotort fejleszt, amivel a Google termékének versenytársává válhat. Sok fiatal a TikTokra váltott, a MI-n alapuló, természetes nyelven válaszoló keresőt fejlesztő Perplexity startupot első körös tőkebevonása egymilliárd dollárra értékelte.

A sietség azonban nem jó tanácsadó. Marcus megemlít egy esetet 2022-ből, amikor a Meta megjelent Galactica MI-eszközével, amit kisvártatva ki kellett vonni a forgalomból, mert egyebek mellett azt tanácsolta az embereknek, hogy egyenek üveget.

A Google-nak nagy tervei vannak az AI Overview-val, ám jelenleg az a feladat, hogy elkerüljék a még nagyobb blamázst, amit ez a termékük okoz. A cégek megfeledkeznek arról, hogy ezek az MI-eszközök nem tudják ellenőrizni, hogy nem adtak-e hibbant választ valamelyik kérdésre – összegzi Marcus a probémát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!