<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Időt nyert magának az emberiség az ózonréteget pusztító gázok (CFC-k) használatának betiltásával, ugyanis ezek a kemikáliák plusz 2,5 Celsius-fokkal növelték volna a globális átlaghőmérsékletet a század végéig - állapították meg brit, amerikai és új-zélandi kutatók.

A globális átlaghőmérséklet már most nagyjából 1,1-1,2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet, ami azt jelenti, hogy ha - a korábban egyebek között hűtőközegként használt - CFC-k még mindig használatban lennének, akkor 2100-ra 3,5 Celsius-fok lenne a melegedés, ami jócskán meghaladná a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5 Celsius-fokos korlátot.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői szimulációs modelljeikben 1987-től - az ózonréteget károsító anyagok használatának radikális csökkentését előíró montreali jegyzőkönyv létrehozásától - kezdődően a CFC-k használatának évi 3 százalékos növekedésével számoltak.

Megállapították, hogy az ózonréteg folyamatos vékonyodása jelentősen csökkentette volna a Föld azon képességét, hogy elnyelje a légköri szén-dioxidot. A CFC-gázok betiltása nélkül 580 milliárd tonnával kevesebb szén-dioxidot kötnének le az erdők, a növényzet és a talaj 2100-ra. Emellett a légköri szén-dioxid-koncentráció 165-215 ppm-mel lenne magasabb a jelenlegi 420 ppm-nél. Ez a szén-dioxid-többlet pedig 0,8 Celsius-fokkal növelné a globális melegedést.

Az ózonkárosítás mellett a CFC-k erős üvegházhatású gázok is egyben. Amennyiben a használatuk ellenőrizetlenül folytatódott volna, akkor a század végére további 1,7 Celsius-fokkal növelték volna a globális felmelegedést, vagyis a puszta használatuk összességében 2,5 Celsius-fok extra emelkedést eredményezett volna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.