4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indít.

Az olyan népszerű sportesemények, mint például a labdarúgó mérkőzések, különösen a nemzetközi bajnokságok esetén megnőhet az online csalások száma. A hamis jegyértékesítéstől kezdve a személyes és banki adatok eltulajdonításáig rendkívül széles a skála, amellyel találkozhatunk. A tapasztalatok szerint a meccsek fokozott izgalma, a lelkes szurkolás elvonhatja a sportfogadók figyelmét, és könnyebben dőlhetnek be a tuti tippeknek, az álomszerű bónuszajánlatoknak vagy a túl vonzó oddsoknak az esetleg még játékszervezői engedéllyel sem rendelkező oldalakon.

A kampányt bemutató sajtótájékoztató résztvevői: Álmos Gergő (ORFK Kiberstratégiai Osztály), Bor Olivér (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága) és Pállai Krisztián (Szerencsejáték Zrt.)
A kampányt bemutató sajtótájékoztató résztvevői: Álmos Gergő (ORFK Kiberstratégiai Osztály), Bor Olivér (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága) és Pállai Krisztián (Szerencsejáték Zrt.)

„A tét Te vagy!” kezdeményezés célja, hogy bemutassa a sportesemények vonatkozásában felmerülő csalástípusokat, trendeket, az online sportfogadásokhoz kapcsolódó információbiztonsági kockázatokat, emellett külön figyelmet fordítva a megelőzésre és a védekezésre is a kibertérben. A kampány résztvevői a közös fellépés erejével kívánják felhívni a játékosok és a felhasználók figyelmét az illegális szerencsejáték-oldalak veszélyeire, a játékosok személyes és banki adatainak védelmére, valamint a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírások betartására.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobb sportszervezetek és a nagyszabású sportesemények vonzzák a kiberbűnözőket. A 2022-es FIFA-világbajnokság idején - szakértői becslések szerint - több mint 100 csaló domain adta ki magát a katari világbajnokság hivatalos weboldalainak, illetve 53 gyanús alkalmazást tiltottak ki a hatóságok a különféle online alkalmazásokból. Ezeket jellemzően reklám- és rosszindulatú programok letöltésére tervezték.

Mindezek mellett számos olyan csaló oldal vált ismertté, amelyek megkérdőjelezhető affiliate marketing vagy piramisjátékok terjesztésére működhettek. Sajnos egy-egy hízelgő mondat, ajánlat már elegendő tud lenni ahhoz, hogy a kiberbűnözők elérjék a céljukat, emellett a csalási kísérletek is egyre kifinomultabbak.

Legyünk óvatosak, a biztonságtudatos jelenlét, a higgadtság és a körültekintő működés lesz a kulcs minden ilyen helyzetben!

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a sportesemények vonatkozásában felmerülő csalási trendekre, az online sportfogadásokhoz kapcsolódó biztonsági kockázatokra, valamint, hogy hasznos ötletekkel segítse a kibertérből érkező támadások elleni védekezést. A csatlakozott felek további kiemelt célja, hogy felhívja a játékosok és a felhasználók figyelmét az illegális szerencsejáték oldalak veszélyeire, a játékosok személyes és banki adatainak védelmére, valamint a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírások betartására is.

Kiberbiztonsági konferencia vállalkozásoknak - jelentkezzen most!

Ma már nem kérdés, hogy a vállalkozásoknak elemi érdekük, hogy hatékony védelmet alakítsanak ki az online térből érkező támadások ellen, hiszen rengeteg pénzt, reputációt és ügyfelet veszíthetnek egy-egy incidens során.

Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a hazai vállalkozások számára, milyen szempontok alapján érdemes szolgáltatót választani a megfelelőség biztosításához, milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha már megtörtént a baj? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Privátbankár június 18-i konferenciáján.

Az előadók között üdvözölhetjük az SZTFH Kiberbiztonsági Igazgatóság szakértőjét, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet igazgatóját, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatóját, az Invitech és a Tigra szakértőit is - és lesz olyan vendég is a Unix Autó, az ország egyik legnagyobb autóalkatrész-kereskedelmi vállalatának ügyvezető-tulajdonosa személyében, akinek a cége már átélt egy komoly kibertámadást.

Részletek és jelentkezés >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!