3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vincze Szabolcs szerint a hegymászó két hibát követett el.

„Nemcsak ismertem, de tiszteltem is Suhajda Szilárdot annyira, hogy hagyjam kicsit ülepedni a történteket, és a tragédia után néhány fontos kérdést megpróbáljak tisztázni” – írja a csupasport.hu-n Suhajda Szilárd tragédiájával kapcsolatban Vincze Szabolcs szakíró, aki a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozatnak volt korábban a sajtófőnöke. A magyar hegymászó múlt héten vesztette életét a Mount Everesten, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre.

Vincze Szabolcs arra a kérdésre, hogy felért-e Suhajda Szilárd a csúcsra, azt válaszolta: „erre sosem kapunk biztos választ, ugyanakkor szinte száz százalékig biztos vagyok benne, hogy nem. Erre egyrészt az utolsó szemtanúk leírásából következtetek, akik látták, mennyire lassú volt, és abban az állapotban nem hiszem, hogy meg lehet mászni a Hillary-lépcsőt.” Másrészt ha felért volna – tette hozzá –, akkor azt valószínűleg jelezte volna a hazai háttércsapatnak.

Suhajda Szilárd egyedül vágott neki a Mount Everestnek. Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd egyedül vágott neki a Mount Everestnek. Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

A szakíró szerint a magyar hegymászó két hibát követett el.

Az egyik az volt, hogy egyedül vágott neki az expedíciónak, így helyben nem volt kire támaszkodnia.

„Van egy íratlan szabály az Everesten: akármeddig jutottál, délben fordulj vissza! Ez persze ma már kitolható néhány órával az időjárástól és a mászó fizikai állapotától függően, de ha van vele egy tapasztalt társ, mondjuk egy alaptábori segítő, aki még tud józanul gondolkodni a nyolcezres magasságban erőlködő hegymászóval ellentétben, akkor figyelmezteti, hogy forduljon vissza azonnal” – jegyezte meg.

A másik hiba – tette hozzá Vincze Szabolcs – ösztönös volt és a szenvedélyéből fakadt. Szilárd elképesztően felkészült volt, 2019-ben megmászta a 8611 méter magas K2-t pótlólagos oxigén nélkül. A K2 és az Everest azonban ebben a tekintetben összevethetetlen, a két csúcs között van 240 méter szintkülönbség, ami a világ leghosszabb 240 métere. Több óra leküzdeni.

"Szerintem Szilárd a Hillary-lépcső alatt, karnyújtásnyi közelségben érezve élete álmát, egyszerűen nem tudott nemet mondani és visszafordulni. (…) Olyan döntést hozott, amit a mindig megfontolt és racionálisan gondolkozó Suhajda Szilárd biztosan nem hozott volna meg” – véli a szakíró.

Végezetül megjegyzi, hogy a hegymászókat el kell fogadni és tiszteletben kell tartani. „Az én szememben Suhajda Szilárd olyan ember volt, aki annyira hitt az álmaiban, hogy képes volt meghalni értük. És ha mi ezt nem értjük, az a legkevésbé Suhajda Szilárd hibája.”

Suhajda Szilárddal és Klein Dáviddal lapcsoportunk 2020-ban készített interjút, ezt itt olvashatják. Arról, hogy  idén rekordszámú áldozatot követelhet a Mount Everest, pedig itt írt laptársunk, a Privátbankár.hu.       

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!