4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Általában nem túl szerencsés zsíros, kalóriában gazdag, ráadásul finom ételeket enni, ha fogyni akarunk, de a diófélék kivételek. Nemhogy szabad, de külön jót is tesz naponta elrágcsálni belőlük egy adagot.

Viszonylag gyorsan, még valamikor gyerekkorában megtanulja az ember azt az általános, szomorú törvényszerűséget, hogy az az étel, ami nagyon finom, az általában nem túl egészséges, a nagyon egészséges dolgok pedig általában nem túl finomak. Vannak azonban kivételek.

Egy korábbi tanulmány például kimutatta, hogy a diófélék (mandula, kesudió, makadámdió, pekándió, pisztácia, mogyoró, dió) fogyasztása csökkenti a vérnyomást, a pulzusszámot, növeli a jóllakottságérzetet, és elősegíti a fogyást is, miközben nem növelik a vér zsírtartalmát. Mindez azért is nagy szó, mert a diófélék köztudottan rengeteg zsírt tartalmaznak, és ennél fogva kalóriatartalmuk is igen magas.

Ha nem is korlátlanul, de napi egy fél zacskóval nemcsak lehet ezekből nassolni, de még jót is tesz. Fotó: Depositphotos
Ha nem is korlátlanul, de napi egy fél zacskóval nemcsak lehet ezekből nassolni, de még jót is tesz. Fotó: Depositphotos

Működik köztük a kémia

E tanulmány szerzői arra is kíváncsiak voltak, hogy miként lehetséges ez, milyen biológiai folyamatok állnak ennek a hátterében. Ezért aztán egy újabb tanulmány keretében alapos vizsgálatnak vetették alá a korábbi kísérletben résztvevők vér- és székletmintáit, hogy erre válaszokat találjanak.

A kísérletben 95, túlsúlyosnak számító egyén vett részt, akiket 24 héten keresztül fogtak különleges diétára. Az első 12 hétben a számukra normálisnak számító kalóriabevitelhez képest napi 500 kalóriával kevesebbet tartalmazó étrendet fogyasztottak, a második 12 hétben pedig a normál kalóriabevitelt tartották. Az összes résztvevőnek engedélyezve volt naponta egy kis rágcsálnivaló, 56-an napi nagyjából 42 gramm diófélét, a kontrollcsoport ezzel megegyező kalóriát tartalmazó kisperecet kapott.

A kutatók azt találták, hogy a dióféléket rágcsáló kísérleti alanyok vérében jelentősen megnőtt a szerotonin szintje, a 12. héten 60,9, a 24. héten pedig 82,2 százalékkal volt magasabb ez az érték, mint korábban.

A szerotonin egy hírvivő molekula, amelyet szervezetünk állít elő, és ugyan hatásmechanizmusa még ma sem teljesen ismert, de az biztos, hogy fontos szerepe van a testhőmérséklet, a hangulat, a hányinger, a szexuális vágy, az alvás, valamint az étvágy szabályozásában, hiányát pedig a depresszióval, a migrénnel, a fülzúgással, és különböző idegrendszeri problémák kialakulásával is összefüggésbe hozták.

Jobb hangulatban

A gondot ezzel a csodálatos anyaggal az jelenti, hogy közvetlenül nem juttatható be értelmes módon a szervezetbe, mivel szájon át fogyasztva az érfal, intravénásan beadva pedig a vér-agy gát állja útját. Ezért aztán szintjének növelése csak úgy érhető el, ha szervezetünket vesszük rá több szerotonin termelésére.

És pont ebben bizonyultak különösen hatékonynak a diófélék. A kutatók ugyanis azt találták, hogy a pereces kontrollcsoporthoz képest (akiknek a fogyás miatt szintén nőtt a szerotoninszintjük a vizsgálat 24. hetére), a dióféléket nassolók vérében és székletében is megnőtt a triptofán aminosav jelenlétére utaló anyagok száma. A triptofán pedig a szerotonin előállításához szükséges elővegyület. A kutatók mérései szerint a dióféléket fogyasztóknak ennek hatására a székletében is megnőtt a szerotonin szintje, ilyen hatást pedig a puszta kalóriacsökkentett diéta nem tudott elérni.

Mivel a szerotonin az étvágy és a hangulat szabályozásában is fontos szerepet játszik, feltételezhető, hogy a dióféléket fogyasztók számára kevésbé volt nehéz tartani a fogyókúrás étrendet, kevésbé érezték magukat folyamatosan éhesnek, és hangulatuk sem volt olyan sokszor borús, mint a perecet rágcsáló kontrollcsoportban tartozóké, bár ilyen szubjektív faktorokat e kutatás nem vizsgált.

„Az érzelmi evés nagyban hozzájárulhat a túlsúly kialakulásához. A diófélék javíthatják a hangulatot a szerotonin szintjének növelésével”

- mutat rá a tanulmány egyik szerzője, Dr. Zhaopang Li.

Összességében tehát az a jó hírünk van a fogyni, vagy súlyukat kontroll alatt tartani vágyóknak, hogy van olyan, kalóriadús és zsíros étel, amit nemcsak ehetnek, de még segít is csökkenteni a súlyukat, vérnyomásukat, pulzusszámukat – sőt még a kedvük is jobb lesz tőle.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!