3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kemenesi Gábor virológus szerint igenis egy veszélyes vírussal állunk szemben. 

Bár a majomhimlő eddig nem okozott világjárványt, a vírust már a múlt század ötvenes évei óta ismerjük, amikor vakcinagyártáshoz használt majmokon írták le először, és a szokásoknak megfelelően arról az állatról nevezték el, amelyben először kimutatták - mondta el Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa egy interjúban, ami a Magyar Tudományos Akadémia oldalán olvasható.  Aztán az elmúlt évtizedekben a trendek nyilvánvalóvá váltak: a majomhimlő egyre több megbetegedést okozott Afrikában, és a járványok hosszabbá és nagyobb kiterjedésűvé váltak. A legutóbbi járvány 2017 óta tart Közép-Afrikában.

Kemenesi Gábor  - aki egyébként munkatársaival maga is részt vesz a majomhimlővírusok laboratóriumi vizsgálatában - mint azt többek között elmondta az interjúban, majomhimlő bárkit meg tud fertőzni. A jelenlegi járvány epidemiológiai mintázata azt mutatja, hogy a vírus az MSM-közösségben találta meg a leggyorsabb terjedés lehetőségét, hiszen a szexuális együttléttel járó szoros testi kontaktus kifejezetten alkalmas a terjedéséhez. 

Arról jelenleg tudományos vita folyik, hogy levegőben terjed-e a vírus, ahogy például a fertőzöttek által megérintett tárgyak szerepéről is. 

"Lehet, hogy ezek is lehetnek a fertőzés forrásai, nagyon szerencsétlen esetekben, de fő fertőződési helyzet a kiütéses betegekkel létrejövő szoros testi kontaktus. A majomhimlővírus elég jól ellenáll a külső hatásoknak és a kiszáradásnak" - mondta a szakember.

Kemenesi a megbetegedés tünetei kapcsán elmondta, a kezdeti szakaszban egyáltalán nem specifikusak a tünetek, hiszen láz, izomfájdalom millióféle betegségnél előfordulhat. A kiütéses szakaszban már jóval felismerhetőbb, de ilyenkor is előfordul, hogy a beteg testén csak néhány hólyag jelenik meg, ráadásul jellemzően a fertőződés helyén, például ágyéktájékon, a genitáliákat érintve. A jelenlegi járványnál is igen változó számú, néhányszor igen kevés kiütés jelentkezik, így különösen fontos az egészségügyi tudatosság.

Nem kell úgy oltakozni, mint a Covid alatt. Fotó: Depositphotos
Nem kell úgy oltakozni, mint a Covid alatt. Fotó: Depositphotos

Mennyire komoly ez a betegség a virológus leszögezte: nem szabad tényként elfogadnunk, hogy a majomhimlő nem veszélyes, alapvetően veszélyes vírusról van szó.

Egyúttal elmondta azt is, hogy a Covidhoz hasonló, általános vakcinálásra most nincs szükség, ugyanakkor rossz hír, hogy megjelent egy új himlővírus, ami elfoglalja a fekete himlő által maga után hagyott ökológiai fülkét, és tartósan velünk marad.

"Sajnos reális esélye van, hogy talál egy Afrikán kívüli állati rezervoárt (a fertőzésre fogékony állatot, amely a saját populációjában fenntartja a vírus jelenlétét), ez megalapozná a vírus hosszú távú maradását" - véli Kemenesi Gábor.

Meghaladta a 13 ezret a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ friss tanulmánya szerint a járvány ugyan elsősorban szexuális érintkezés útján terjed, de a fertőzöttek egy része tömegrendezvényeken kapta meg a vírust. A hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy a majomhimlővel bárki megfertőződhet, ha másokkal közeli testi kapcsolatba kerül, akár bőrfelületek érintkezése révén. A legutóbbi adatok szerint 13 500 fölött van az igazolt fertőzöttek száma, az esetek csaknem felét Kalifornia, New York és Florida államokban regisztrálták. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!