5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szerepelni a Vogue-ban – nos, erre sem volt még példa magyar község esetében, ugyanis nem két fillér megfizetni egy ekkora országimázs marketinget. Most mégis megtörtént az eset.

Ceglédbercelen kelt egybe a szépséges Palvin Barbara, a világ egyik legjobban fizetett modellje, és a híres amerikai filmsztár, Dylan Sprouse. Hogy miért éppen ott? Mert a menyasszony, illetve most már ifjú feleség, odavalósi, és a családjának itt található a több hektáros birodalma. Az eseményről készült fotók az egész világsajtót bejárták, milliók kattintottak rá a közösségi oldalakon.

A Harlekin-birtok – amely egy katicabogár fajtáról kapta a nevét – egy gyönyörűen ápolt, elegáns rendezvényhelyszín, panzióval, bájos parkkal, dísznövény parádéval. Különleges fajtájú hortenziabokor sor fogad a bejáratnál – szökőkúttal, hidacskával. Itt tartották a világraszóló hollywoodi lagzit, magyar módra, pálinkázással, menyasszonytánccal, ahogy kell.

Őrzik a sváb hagyományokat

De ahogy a birtok menedzserétől megtudjuk, már Barbi esküvője előtt is nagyon kedvelt volt ez a hely a fiatal párok körében. Most pedig hónapokkal előre foglalt minden hétvége, nem beszélve az egyéb rendezvényekről. Már majdnem tele a naptár 2024-re is.

Ceglédbercel, ez a 4500 lelkes falu híres a sváb hagyományairól. A sárga és a kék színek messziről feltűnnek a Falumúzeumhoz közeledve, ahová Török József polgármester kalauzol. A tornácos házban a helyi népviselet eredeti darabjai láthatók. A női ruhára jellemző a három-négy, keményített, beráncolt alsószoknya, tetejére kerül a pliszírozott, színes felsőszoknya. A keményített, fehér, puffos ujjú ingvállra mélyen kivágott, ujjatlan, derékban szűk, díszes mellény kerül. 

Kötények és kék harisnyák

A régi képeken az egyik legszembetűnőbb ruhadarab a kötény. Ez volt az egyetlen, amit férfiak és nők is viseltek, az öltözékek elmaradhatatlan tartozéka még ma is. Hétköznapokon olcsó vászonból, vagy mintás kékfestőből készült kötényeket hordtak, az ünnepi öltözethez fényes fekete, vagy zöldes kötény dukált. 

Ezek fehér rumburgi lenvászonból készültek – tudtuk meg az egyik szakértőtől –, amelyet először festékkel befestettek, utána "bepucoltak", kifényesítettek, egy indigófestékből, keményítőből és bóraxból álló keverékkel. 

Az öltözéket kék kötött harisnyával, a csípőt dússá varázsoló, a szoknyák alá derékra köthető vattázott betéttel, és sokféle szalaggal egészítik ki. Fontos tartozék a kendő, hideg időben a nagykendő, amelyet sok helyütt berlinernek hívtak.

Téglák az imaházból, térkövek Selmecbányáról

A Falumúzeum tisztaszobájában régi fotók és magasra dúcolt ágyneműk fogadnak, a festett falakra a rózsás motívum a jellemző. A ceglédberceli svábok ma is gondosan ápolják a hagyományaikat, házaikban tárolják, óvják a sokszor 70-80 éves öltözékeket. De ünnepekkor, bálokon ma is örömmel viselik. 

Mint oly sok magyar faluban, innen sem hiányozhat a borászkodás. Megyeri József, a Megyeri Fivérek Borkápolna tulajdonosa avat be a pincészet történetébe, amely a református imaház bontásából származó téglákból épült. A tágas, boltozatos helyiségben oltár is található, térkövei Selmecbányáról érkeztek.

Koccintott már a Berceli Borzsongón? Fotó: ceglédberceli önkormányzat
Koccintott már a Berceli Borzsongón? Fotó: ceglédberceli önkormányzat

A borkóstoló mellé kínált menüt is sváb behatások jellemzik: a kolbászos káposzta, a hagymás krumpli, a jókora sült húsok jól megférnek a klasszikus magyar süteménnyel, a rétessel.

Amit Szindbád is megirigyelne

A fogásokon érződik, hogy helyi alapanyagból süttettek. De hol találni ilyen hentesüzletet? Nos, rábukkantunk egyre, amely a falu egyik legnagyobb turisztikai vonzereje lehetne. Olyan velőscsontok sorakoznak a tálcán, amilyet évek óta nem láttunk, és ami láttán Krúdy Szindbádja is elégedetten csettintene. De nem ritka itt a harcsafilé meg a birkahús se. A kolbászokat, sonkákat, a töpörtyűt helyben készíti a Farkas-Rácz Hús csapata, adalékanyagok, festékek, miegyebek nélkül…

A zöldségesboltba épp csak benézünk, no persze, minden fele annyiba kerül, mint valamelyik budapesti piacon, de ezen nem lepődik meg az ember. A sokféle dísztökön és színes virágözönön már igen.

Élénkülő turisztikai fejlesztés

Most már felsoroltuk, miért is érdemes idejönni – de milyen a turisztikai infrastruktúra? Nos, helyben eddig nem nagyon volt szálláslehetőség – a Harlekin-birtokon csak a rendezvények résztvevőit fogadják. Igaz, Cegléd csupán pár kilométer. 

De a jövő gazdaságélénkítő programjában a turisztikai fejlesztés áll az első helyen – emeli ki Török József. 2024 őszétől sváb vendégházak várják majd az ide látogatókat. 

A kezünkben tartott prospektus már jelzi a komoly vendégfogadási szándékot, és nemcsak a távolról érkezőkre gondolnak. 2021 óta rendezik meg a falukerülő újévi fogadalmi túrát. Minden év első szombatján várják a sétálni vágyókat, pezsgő pukkanás közepette. A választható távok: 5 kilométeres a családi élménytúra, 10 a senioroké, 15 az aktívabb korosztályé.

Kolbászsütés, tojásgyűjtés, csülökfőző verseny

A sváb séta emblematikus állomásai között szerepel a kocsma, a présház, a szabadidőpark is. A célban közös kolbászsütés csábítja a kitartókat. Nagypénteken tojásgyűjtő családi sétát rendeznek, és már elő lehet jegyezni a naptárban a jövő évi Szüreti Felvonulást, meg a Berceli Borzsongót is. 

Kedvelt program a borpárbaj, meg az I.Z.É. – amely nem más, mint az Izek, Zamatok Élménynap rövidítése. Ilyenkor a legnépszerűbb attrakció a csülökfőző verseny, amit tűzijáték és koncertek tesznek még szórakoztatóbbá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!