4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Idén már november 15-én elkezdődik a hagyományos tatai programsorozat, amelynek főszereplői a vadludak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a most 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szervezésében idén különösen gazdagnak ígérkezik a sokadalom köré szervezett programkínálat.

A természetvédők és a helyi csúcsgasztronómia képviselőinek összefogásával jelent meg most egy reprezentatív könyv a tatai Öreg-tó környékén élő több mint 250 madárfajról. A kötet színpompás madarakat ábrázoló festményei november közepéig láthatóak a tatai Esterházy-kastélyban.

Csonka Péter, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület titkára, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője, valamint Kókay Szabolcs természetfestő a közösen jegyzett Madárkalauz című könyv szerzője.

Bütykös ásólúd, nagy lilik, lappantyú, guvat, füstös cankó, örvös légykapó, zöldike, csuszka, jégmadár és rövidkarmú fakusz – a tatai Öreg-tó és környéke elsősorban a vadludak gyülekező helyeként vált európai hírűvé, de egyben számos védett, fokozottan védett madárfaj pihenő- és fészkelőhelye. 

A település néhány évvel ezelőtt úgynevezett Ramsari Város rangot kapott: azaz évtizedek óta  az egyik legfontosabb nemzetközi vizes élőhelyekről és vízimadarak védelméről rendelkező listán szerepel, és része az EU ökológiai hálózatának, a biológiai sokféleséget védő Natura 2000 hálózatnak is.

Élő közvetítés, madármegfigyelő verseny

Tata nemcsak történelmi, de természeti értékei miatt is különleges turisztikai desztináció: szeptember végétől március közepéig Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkező vadludak veszik birtokukba az Öreg-tavat és környékét.

November 15-től kezdődik az online élő közvetítés a Tatai Öreg-tó vadlúdjainak életéről a    www.vadludsokadalom.hu oldalon, 25-én és 26-án pedig számos egyéb eseményre számíthatnak a természet, és ezen belül a madárvilág iránt érdeklődők, mint például az őszi csillagos égbolt megtekintése, úti beszámolók, könyvbemutatók, szakmai előadások. November 26-án a madármegfigyelő verseny felnőtt és ifjúsági kategóriában indul. 

A sok ezer vadlúd kirepülését Orbán Zoltán ornitológus tolmácsolásában követhetik nyomon a jelen lévők, amit körkapcsolás egészít ki, betekintést adva a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekre.

A nyaktekercstől a magyarföldi husángig

Lesz harkálymegfigyelő séta, állat- és solymászbemutató, adventi vásár, interaktív szoborkiállítás, távcsöves madárkeresés. Külön programokat szerveznek a családok számára. A panelbeszélgetéseken különleges madárfajokat mutatnak be a szakemberek, a nyaktekercstől az énekes hattyúig és a magyarföldi husángig.

A sok ezer vadlúd kirepülését Orbán Zoltán ornitológus tolmácsolásában lehet majd nyomon követni. Fotó: Facebook
A sok ezer vadlúd kirepülését Orbán Zoltán ornitológus tolmácsolásában lehet majd nyomon követni. Fotó: Facebook

A rendezvény honlapján lehet a madárgyűrűzések, a teleszkópbokros madármegfigyelések, illetve egyéb események pontos időpontjáról tájékozódni.

A világ egyik legnagyobb üzlete a bird watching, amelyet hagyományosan az Egyesült Királysághoz kötnek, de a világ minden táján élnek e különös hobbi megszállott gyakorlói. Ma már jelentős háttér iparág kötődik hozzá, nem beszélve turisztikai hozadékáról.

Jómódú középkorú férfiak, Nagy-Britanniából és Skandináviából 

A madarak esztétikai értékük miatti megfigyelése a 18. század végére vezethető vissza. Maga a kifejezés először 1901-ben jelent meg Edmund Selous Bird Watching című könyvének címében. A rajongók szervezetei az 1930-as évek végén kezdtek megalakulni az Egyesült Királyságban a British Trust for Ornithology (BTO) keretében. 

A légi utazás költségeinek csökkenése az 1980-as évektől tömegek számára tette lehetővé a távoli madarászhelyekre történő repülést. A 20. század második fele óta a fejlődő országokban, például Etiópiában is egyre többen foglalkoznak ezzel szabad idejükben - vagy éppen „főállásban”. A tipikus „transznacionális” amatőr madarászok többsége középkorú, férfi, jómódú, többnyire angol nyelvű országokban vagy Skandináviában él. 

Sokmilliárd dolláros üzlet, jelentős turisztikai hozadékkal

Jelentős részük sem időt, sem pénzt nem sajnál, hogy meglesse kedvenc madarát – egy-egy ritka faj távcsöves észlelés olykor hetekre örömteli kábulattal tölti el a szerencsés rajongót. Speciális öltözékek, kellékek, távcsövek, fotómasinák szükségeltetnek e hobbi űzéséhez. Ma már jelentős a közösségi médiajelenlét, elősegítve a széleskörű nemzetközi együttműködést, információ- és tapasztalatcserét.

Becslések szerint a madárleső ökoturizmus 41 milliárd dollárral járul hozzá csak az Egyesült Államok gazdaságához, hasonlóképp Nagy-Britanniában, ahol másfél évszázada számít tekintélyes szabadidős – egyben turisztikai – tevékenységnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!