14p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Az angol első osztály, a Premier League elérte, amit akart: új aukció helyett további három évig nagyjából a jelenlegi közvetítési díjaknak megfelelő összeget kapnak a klubok. 100 millió fontot az alacsonyabb osztályokban játszó klubok kapnak ebből a pénzből. Az angol Premier League klubjai a tavalyi szezonban 600 millióval kevesebb bevételt realizáltak, sokszor százmilliós veszteségeket termelve. A bérköltségek azonban nemhogy csökkentek volna, de tizedével még nőttek is. A Premier League nem adja át szabályozó hatáskörét, viszont strukturális változásokat sem kezdeményez.

A PL 20 klubja belement az angol kormány követelésébe, és több pénzt oszt vissza az alsóbb osztályú kluboknak, cserébe a Boris Johnson vezette kabinet jóváhagyta, hogy ne írjon ki az angol első osztályú futballbajnokság aukciót a 2022-25-ig terjedő hároméves időszakra. A Guardian 4,8, a Financial Times 5 milliárdos díjról írt

A tét nagy volt, ahogy korábbi cikkünkben jeleztük, az árverés eredménye nagy valószínűséggel áresést eredményezett volna, ahogy a német Bundesliga tavalyi és az olasz Serie A idei licitjei mutatták. A pandémia által nagyon súlyosan érintett angol klubok számára más se hiányzott, mint a legnagyobb bevételi forrás apadása. A Guardian korábban 500 millió fontnál is nagyobb esést prognosztizált egy új árverés kiírása esetén, valahol 500 és 900 millióra téve a csökkenés mértékét.

A Premier League, hasonlóan az UEFA-hoz, gyakorlatilag semmi mást nem csinál, mint korábban: a torta méretét próbálja szinten tartani vagy növelni, hogy véletlenül se kelljen strukturális kérdésekkel foglalkoznia.

Az ESPN nyerte a La Liga amerikai közvetítési jogait

A Disneyhez tartozó ESPN sportcsatorna közvetítheti az Egyesült Államokban a spanyol élvonal mérkőzéseit. Az Financial Times értesülései szerint a megállapodás értéke 1,4 milliárd dollár, ami 400 millióval több a jelenleginél, amely szerint Comcast által tulajdonolt NBC közvetítheti a tengerentúlon a La Liga közdelmeit. A mostani megállapodás 2022-ben indul és nyolc évre szól, a korábbi hat évvel szemben.

Ez lehet a növekedés útja más bajnokságok, így a Premier League számára is: Európában már telítődni látszik a piac, új területeken, mint az Egyesült Államok vagy Ázsia van tér a növekedésre. Az amerikai sportközvetítési piac különösen lukratív, hiszen ahogy lapunk is írta, márciusban kötötték meg minden idők legnagyobb üzletét az NFL mérkőzéseinek közvetítéséről: 11 évre 110 milliárd dollárt fizetnek a szolgáltatók.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.