A kereskedőknek időben kell megrendelniük a jó minőségű magyar halat ahhoz, hogy folyamatos ellátásban részesüljenek - figyelmeztet a Magyar Haltermelők Országos Szövetségének és Terméktanácsának a napokban kiadott közleménye.
Hiány a busából
Orosz Sándor, a terméktanács igazgatója közölte: a szövetség tagjainak adatszolgáltatása alapján étkezési halból a termés ugyanannyi, mint 2005-ben volt, ez a hazai előállítású halnál tízezer tonnára tehető - mondta az igazgató.
A szövetség nyilvántartása szerint egyik halfajnál sincs jelentős eltérés a tavalyi lehalászott halmennyiséghez képest, enyhe piaci hiány mutatkozik azonban étkezési busából. A hazai igényeket a tógazdaságok ki tudják elégíteni.
Több halat eszünk
"Az idén 15 dekával emelkedik az egy főre jutó éves halfogyasztás, és eléri a 3,7 kilogrammot" - tette hozzá Orosz Sándor. Magyarországon a haltermés döntő hányada, 70 százaléka ponty.
A magyar haltermés mintegy 5-8 százaléka kerül külföldre, elsősorban Ausztriába, Németországba és Lengyelországba. Tavaly mintegy ötszáz tonna import hal érkezett Magyarországra.