<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) 19 ügyben hozott megszüntető döntést az ügyészségi kérelemre a Pallas Athéné alapítványok egyes ügyleteinek vizsgálatára indult eljárásokban - közölték a jegybank által alapított alapítványok kedden.

Az alapítványokhoz a KDB által eljuttatott tájékoztatás szerint a testület megállapította, hogy ezekben az ügyekben az alapítványok által korábban önként benyújtott kérelem alapján már hozott érdemi döntéseket, így az ügyészségi eljárás folytatására okot adó körülmény már nem áll fenn.

A közlemény szerint az alapítványok eddig mintegy 800 oktatási és kutatási támogatásról hoztak határozatot. Az alapítványok az átlátható és transzparens  működés érdekében szerződéseiket közzéteszik, a rájuk bízott vagyont megőrzik, a hozamból pedig a társadalmilag hasznos tevékenységüket végzik.

A Fővárosi Főügyészség június végén közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hat alapítványa közbeszerzési eljárás mellőzésével megkötött egyes szerződései miatt hatósági eljárásokat kezdeményezett a KDB-nél, mert álláspontja szerint az alapítványok a költségvetési törvényben meghatározott értékhatárt meghaladó árubeszerzések, szolgáltatás-megrendelések, illetve építési beruházások során nem folytattak le közbeszerzési eljárást, holott az alapítványok ajánlatkérőknek minősülnek. Sajtóértesülések szerint mintegy 100 ügyletet érintett az ügyészségi megkeresés.

A KDB hivatalból jár el, és az ügyészség hatósági eljárás kezdeményezése alapján saját hatáskörben dönt. Az ügyészség hatásköre kizárólag az eljárás kezdeményezésre terjed ki - írták.

A döntőbizottság ezt megelőzően hozta nyilvánosságra döntését az alapítványok saját kezdeményezésére indult eljárásban, amely szerint elmarasztalta az alapítványokat, mert nem jelentkeztek be ajánlatkérőként a közbeszerzési törvény hatálya alá.

A hatóság figyelembe vette, hogy az eljárás saját kérelemre indult, ezért csak csekély, alapítványonként 200 ezer forintos bírságot szabott ki.

Az alapítványok 2016. május 13-án fordultak a KDB-hez, kérve az eddigi szakmai álláspontjuk alapján kialakított gyakorlat felülvizsgálatát, valamint indítványozták az ajánlatkérői státusukkal kapcsolatos döntéshozatalt.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.