<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A magyarországi kockázatitőke-alapok 2015 második negyedévében 17 kockázatitőke-befektetést zártak le, a tranzakciók összértéke 2,6 milliárd forintot tett ki - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA).

A befektetések közel fele az élettudományok területére érkezett, az üzleti és ipari termékekre a források 17, az üzleti és ipari szolgáltatásra 15 százaléka jutott. E három ágazat együtt a kockázatitőke-befektetések értékének 81 százalékát fedte le a negyedév során. Az átlagos tranzakcióméret az április-júniusi időszakban 150 millió forintot ért el. A befektetések értéke nagy szóródást mutat, a második negyedévben megvalósult legnagyobb értékű beruházás 568 millió forint volt.

A legtöbb befektetés ismét a start-up fázisú cégekre jutott, a források 57 százaléka áramlott ezekbe a társaságokba. A fennmaradó 43 százalék kétharmad-egyharmad arányban oszlott meg a magvető és a későbbi életciklusban lévő vállalkozások között. A befektetett tőke 27 százaléka olyan társaságokhoz folyt be, amelyek már korábban is finanszírozáshoz jutottak. A befektetéseket tíz alap hajtotta végre, közülük a három legaktívabb valósította meg az ügyletek 73 százalékát. A negyedév során hat kilépésre (exit) is sor került, amelyek három kockázatitőke-alaphoz voltak köthetőek.

Az előző negyedévhez képest lassult a kockázatitőke-befektetés, a befektések összértéke 43 százalékkal volt alacsonyabb, mint az első negyedévben, és a tranzakciók száma is elmaradt a január-márciusitól, amikor 26 tranzakció zárult le.

"A második negyedév tranzakciószámának várhatóan átmeneti visszaesése ellenére 2015 második félévében a kockázati tőke befektetések volumenének további növekedésére számítunk" - idézi a közlemény Molnár Andrást, a HVCA elnökségi tagját, aki a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója. A szakember hozzátette: "a magyar kockázatitőke-piacot idén is a Jeremie-alapok dominálják, amelyeknek kihelyezési időszaka az év végén lejár, várható meghosszabbítása még bizonytalan. Így a befektetési időszak hajrájában várhatóan növekvő mértékben jutnak majd elsőkörös és follow-on befektetéshez nagy növekedési potenciállal bíró vállalkozások."

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.