3p

Két év leforgása alatt 2421 (!!!) százalékkal nőtt Mészáros Lőrinc V-Híd Zrt-je. A cég olyan jól hasít, hogy Mészárosék a cégen keresztül adtak kölcsönt saját maguknak.

Megállíthatatlanul hízik és gyarapodik a vasútépítésben jeleskedő Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonában álló, a V-Híd Zrt., bár a szárnyalás ténye a korábbi évek tapasztalatai alapján önmagában nem lehet túlságosan meglepő, ha a felcsúti milliárdos tulajdonáról van szó. A közzétett beszámoló szerint 2018-ban olyan jól ment a cégnek, hogy saját maguknak kölcsön is tudtak adni Mészárosék.

A most közzétett beszámoló szerint ugyanis a cég követelései között felbukkant egy 5,79 milliárd forintos tétel "tulajdonosoknak nyújtott kölcsön és kamat" címszó alatt.

De ha ez még nem lett volna elegendő, akkor még 2,3 milliárd forintnyi osztalékelőleget is kivettek tavaly Mészárosék, mely szintén a követelések között került kimutatásra. Ennek eredményeként a V-Híd Zrt. kintlevőségei a korábbi 9,7 milliárdról 12,5 milliárdra nőtt.

Ami a cég bevételeit illeti, tavaly sikerült az előző évit is megduplázni, pedig az sem elhanyagolható tétel volt. A 2017-es 23 milliárd után tavaly 46 milliárd forint folyt be a cég kasszájába, mely döntő részben építésből származó bevétel. Ezen túlmenően 2,2 milliárdra tettek szert anyagértékesítésből. A cég lendületes növekedési ütemét jól mutatja, hogy 2016-ban még csak 1,9 milliárd forint volt az árbevétel, vagyis

két év leforgása alatt 2421 százalékos a növekedés mértéke.

A bevételekkel szemben a ráfordítások is növekedtek, ám ez főként az anyagjellegűekről mondható el. Ezen a címen 39 milliárdot számoltak el a korábbi 20,5 milliárd után. A személyi jellegűek 1,5 milliárdra nőttek a tavalyelőtti 1,1 milliárd után, ami főként annak köszönhető, hogy az átlagos dolgozói létszám 79-ről 119 főre emelkedett.

Ez alapján meglehetősen magas, 816 ezer forintos átlagbér jön ki, ami szokatlanul magasnak tűnik, mégis kevesebb, a 2017-esnél, amikor is 921 ezer forint lehetett az átlagos bér a V-Hídnál.

Mindezek eredményeként már üzemi szinten is jelentősen nőtt a kimutatott nyereség, 1,4 milliárdról 5,2 milliárdra, amit a 323 milliós pénzügyi nyereség tovább hízlalt. A hatalmas bevételre fizetett 183 milliós adó levonása után 5,3 milliárd forint tiszta nyereség marad a cég kasszájában, amit Mészáros Lőrinc és felesége az utolsó fillérig kifizetett osztalékként maguknak. De ez nem volt elég, hiszen még az eredménytartalékból is lecsippentettek pár milliárdot, így

a 2018-as eredmény után összesen 7 milliárd forint osztalék vándorolt a felcsúti milliárdos és felesége zsebébe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!