<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A legfrissebb statisztika számainak első pillantásra örülhetünk, de ha egy kicsivel jobban megnézzük a számokat, rájöhetünk, hogy csak az állami beavatkozásnak köszönhető a rekord.

A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggeli közlése szerint hazánkban 2013 decemberében a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál összesen 2,79 millióan álltak alkalmazásban, ami előző hónaphoz képest 14 ezer, előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 147 ezer fős növekedést jelent. Ez alapján akár örülhetnénk is, hogy "feltámadt" a munkaerőpiacunk, az ágazatokra bontott adatokból viszont kiderül, hogy ehhez leginkább a téli közmunka járult hozzá.

Decemberben ugyanis 203 ezer közmunkás dolgozott hazánkban, ami az előző évi létszámnak a duplája. Vagyis a fentebb említett 147 ezres növekményből közel 100 ezret csak az állami, másodlagos munkaerőpiacon megvalósuló többletfoglalkoztatás tette ki. Ezzel szemben, ami a munkaerőpiac jövője szempontjából kulcsfontosságú, a versenyszféra 33 ezer plusszal tudott hozzájárulni a növekedéshez. Itt decemberben 1,826 millióan álltak alkalmazásban, a létszám a novemberihez képest egyébként 10 ezerrel még kevesebb is.

Mivel azonban véget ért egy év, sokkal beszédesebb, ha az egész éves átlagos számokat is megnézzük. 2013-ban átlagosan 2,7 millióan dolgoztak, ami a 2012-es állapothoz képest 24 ezerrel jelent magasabb alkalmazotti létszámot. Egyben ez már megfelel a 2010- szintnek (ezt a lentebbi oszlopdiagramon jól lehet látni). A növekedés azonban szinte teljes egészében a közszférának, pontosabban a közfoglalkoztatásnak köszönhető. Ezt igazolja, hogy a versenyszférában az átlagos, 1,82 milliós dolgozói létszám mindössze 700 fővel magasabb a 2012-esnél.

Ahogy az alábbi grafikonon is jól látható, a versenyszféra a válság óta képtelen magához térni, egyetlen valamire is való éve a 2011-es volt, de aztán az újabb problémák nyomán a válság miatt kialakult szintre esett vissza az alkalmazotti szám. Azóta pedig még nem sikerült magához térnie. Ami pedig a jövőt illeti, a tavalyi második negyedév enyhe éledezése, a korábbiaknál hajszállal nagyobb piaci munkaerő-kereslet ha tovább folytatja a talán megkezdett javuló trendet, akkor 2014-ben a versenyszféra is képes lehet érdemben hozzájárulni az alkalmazotti létszám bővüléséhez.

Lassult a reálbérek növekedése

Nemzetgazdasági szinten egy alkalmazott átlagosan 157 900 forintot vihetett haza a munkavégzéséért cserébe, ami az előző havinál 4 ezerrel kevesebb, viszont az egy évvel korábbinál lényegében megegyező összeg. A versenyszférában 2,1 százalékkal tudtak több pénzből gazdálkodni a dolgozók (171 600 forintból), a teljes közszférában pedig 132 ezer volt az átlagos nettó bér, ami az egy évvel korábbinál 1,1 százalékkal alacsonyabb. Ez utóbbi esetben viszont tudni kell azt, hogy ebben a decemberben megnövekedett létszámű közfoglalkoztatás bére is szerepel, ami az átlagot lefelé húzza.

Mivel decemberben az infláció 0,4 százalékra mérséklődött, nemzetgazdasági szinten stagnált a bérek reálértéke, a versenyszférában is mindössze 1,7 százalékos reálnövekedés mutatkozott, míg a teljes közszférában egyenesen reálértékcsökkenés volt. Viszont ha a közmunkásokat kivesszük a képből, akkor a közszféra reálbére több mint 6 százalékkal növekedett tovább decemberben.

2013 egészét tekintve a nemzetgazdaságban mért bruttó átlagkeresetek 3,4 százalékos, a nettó átlagkeresetek 4,9 százalékos növekedést mutatnak az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az 1,7 százalékos infláció mellett így 3,1 százalékos nettó reálbér-növekedést sikerült elérni a tavalyi évben a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.