4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Megállapodott a METRO Kereskedelmi Kft. vezetősége a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével a 2018. január 1-jétől életbe lépő Áruházi Bérrendezési Programról.

A METRO 2018. január 1-jétől bevezeti a jogszabályban előírt mértéket jelentősen meghaladó METRO garantált munkabért, amely tartalmazza az alapbért és a munkaszerződésben rögzített 13-14. havi juttatást. Ennek mértéke havi 211.167 Ft (181.000 forint alapbér + 30.167 forint 13-14. havi juttatás). Ehhez adódnak hozzá a pótlékok, valamint a teljesítményfüggő és egyéb juttatások. Ennek köszönhetően a METRO-ban jövőre a legalacsonyabb garantált munkabér meghaladja a 211 ezer forintot, amely több mint 30 ezer forinttal magasabb a jogszabályban előírt garantált bérminimumnál, áll a vállalat közleményében.

A METRO a bérrendezési program kidolgozása során kiemelt szempontként kezelte, hogy ne csak a legalacsonyabb jövedelmi szinten lévő munkavállalók részesüljenek a 2018-as béremelésből, ezért az áruházi (nem vezetői szintű) dolgozók 86 százaléka kap 2018 januárjától 23 ezer forintot meghaladó munkabéremelést. Az áruházi vezetői, valamint egyéb kiemelt felelősségű pozíciók esetében átlagosan 22 ezer forint egyéni teljesítménytől és bérszinttől függő béremelést alkalmaz a vállalat. 

Emelik és újakkal bővítik az eddigi pótlékokat, a budapesti áruházakban dolgozó munkatársak pedig külön pótlékot kapnak a fővárosi bérek versenyképességének megtartásáért. Ezen felül a dolgozói kérésnek eleget téve egész évre kiterjesztik a dolgozói vásárlási kedvezményt, valamint a karácsonyi megnövekedett forgalomra és az ebből adódó leterheltségre tekintettel minden dolgozó METRO kártyájára egyszeri nettó 15.000 forintot kap 2017. december 15-ig.

A METRO vezetősége továbbá azt is vállalta, hogy január elsejétől a szakszervezet bevonásával munkacsoportot állít fel az áruházi bérsávok, valamint a targoncás pótlék rendszerének kidolgozására. A munkacsoportnak 2018. március 31-ig kell véglegesítenie javaslatát, olvsható a közleményben.
 
Mfor.hu kommentár

Meglátásunk szerint a METRO a piaci trendeknek megfelelően emeli a béreket. Az áruházláncok a növekvő munkaerőhiány mellett csak ilyen módon tudják megtartani ugyanis a dolgozóikat. Figyelemre méltó az is, hogy Budapesten még a megemelt béreknél is többet kénytelenek a láncok fizetni, ha nem szeretnék, hogy a dolgozóik máshol keressenek munkát.
 

A béremelések egyrészt örvendetesek, hiszen a növekvő életszínvonalat is jelzik, másrészt jelzik azt, hogy a szektorban komoly verseny van a munkaerőért. Ebben a versenyben látszódnak lemaradni a kormány által erős hátszéllel megtámogatott hazai tulajdonú kiskereskedelmi egységek. Ezek ugyanis egyrészt kevésbé versenyképes modellel működnek, másrészt sok olyan településen is fenntartanak üzleteket, ahol egy multi nem feltétlen nyitna boltot az alacsonyabb vásárlóerő vagy kis piacméret miatt. Ez utóbbi boltok kapcsán nem véletlen, hogy a kormányhoz ezer szállal kötődő szakmai szervezet, Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség megkongatta a vészharangot. Az MNKSZ főtitkára a minap azt nyiltkozta a Fidesz háziújságjának, a Magyar Időknek, hogy "Veszélybe kerülhet a kistelepülések élelmiszer-ellátó rendszere, amennyiben nem születnek a hazai kis- és közepes vállalkozásokat segítő intézkedések a kereskedelem napi fogyasztási cikkeket forgalmazó területén. A tavaly elszenvedett többezres boltszámcsökkenés, a folyamatos piaci koncentráció a költségvetésnek is egyre nagyobb hátrányt jelent."  
 
Mivel várhatóan sem a munkaerőpiacon, sem a kelet-magyarországi kistelepülések vásárlóerejében nem várható varázsütésszerű változás, így két forgatókönyv képzelhető el. Az egyik szerint elhagyják a dolgozók az itteni boltokat, és azok tényleg tömegesen bezárnak. A másik, hogy a boltok drágábban fognak árulni számtalan terméket, és a magasabb árréssel igyekeznek majd kigazdálodni az emelkedő béreket. Politikai szempontból egyik végkimenetel sem szerencsés, elég csak Tállai András elhíresült benzinár csökkentő intézkedésére gondolni. Így benne van a pakliban egy harmadik kimenetel is, ami egyébként a mai Magyarországon nem elképzelhetelen, vagyis valamilyen esélykiegyenlítő adó bevezetésével probálnak majd a multiktól pénzt átcsatornázni a baráti üzletláncokhoz, akik a vidéki kisboltokat fenntartják.                         

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!