2010. május 19. 06:29

A Malév Zrt.-re terhelt 32 millió eurós garanciáról hallgatja meg az ügyvezető kormány pénzügyminiszterét, Oszkó Pétert az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága szerdán.

A bizottsági meghívó utal arra: sajtóhírek szerint a Malév visszaállamosítása során derült fény arra, hogy a korábbi tulajdonos, az AirBridge Zrt. a Magyar Állam számára kikötött 32 millió eurós bankgaranciát a Malévra terhelte. A meghívó szerint a Malév által az orosz Vnyesekonombanknak nyújtott, azonos összegű viszontgarancia felveti a hűtlen kezelés gyanúját. A megállapodásról szóló 2010. február 26-i kormányhatározatból kiderül, hogy a Malév fenntartja a jogot arra, hogy ennek a garanciának az alapján történt kifizetések jogosságát vitassa, és az így kifizetett összeget a bíróságon visszakövetelje.

"Tekintettel arra, hogy a visszaállamosítás során a Malévval szemben fennálló követelések lényegében a Magyar Államot fogják terhelni, megítélésem szerint fontos tisztázni, hogy mikor és milyen körülmények között jutott a kormányzat tudomására a Malév Zrt. által az orosz Vnyesekonom Banknak nyújtott 32 millió eurós viszontgarancia" - olvasható a bizottsági elnök, Rogán Antal által aláírt meghívóban.

A magyar és az orosz kormány február 26-án állapodott meg a Malév további sorsáról. A magyar állam tőkeemeléssel és adósságok tőkévé konvertálásával 95 százalékos tulajdonhoz jutott a légitársaságban, míg a korábbi tulajdonos, az AirBridge, amelyben 49 százalékban az orosz Vnyesekonombank a tulajdonos, közel 5 százalék Malév részvényt birtokol.

Az MTI az ügyhöz közelálló forrásból úgy tudja, hogy a magyar jogban ismeretlen konstrukcióban az orosz állami Vnyesekonombank viszontgarantáltatott a Malévval 32 millió euró hitelt, amit az AirBridge kapott az orosz banktól. A 2010. február 26-án született magyar-orosz megállapodás tartalmazta azt, hogy a Malév 32 millió euró garanciát kifizet a Vnyesekonombanknak, abból a garanciából, amit a légitársaság az AirBridge-nek, a korábbi tulajdonosának adott az orosz bank felé fennálló tartozásaira. Ennek fejében az orosz bank lemond a garancia fennmaradó részéről. A megállapodás szerint az orosz bank ugyanekkora, 32 millió euró összegű hitelt nyújt a Malév számára a többi hitelhez hasonló kondíciókkal: végtörlesztés, hathavi EURIBOR plusz 500 bázispont kamat, öt éves futamidő. A megállapodásról szóló kormányhatározatban szerepel az, hogy a Malév fenntartja a jogot arra, hogy ennek a garanciának az alapján történt kifizetések jogosságát vitassa, és az így kifizetett összeget a bíróságon visszakövetelje.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.