2008. április 28. 15:54

A gázpiaci verseny szempontjából is elemzi az Európai Bizottság az OMV osztrák és a Mol magyar olaj- és gázipari cégek esetleges fúziójának hatását, különös tekintettel arra, hogy a felvetett összeolvadással a Nabucco legnagyobb részvényese jönne létre, közölte Neelie Kroes versenyügyi biztos.

Az OMV-Mol fúziós hatásainak vizsgálatát az osztrák cég kérte, jóllehet hivatalos ajánlatot a felvásárlásra még nem tett, és a magyar vállalat vezetői jelezték, hogy nem értenek egyet a fúzió gondolatával.

Daniel Daianu román liberális EP-képviselő írásos kérdésére válaszolva Kroes jelezte, hogy mivel folyamatban lévő vizsgálatról van szó, annak részleteiről nem adhat tájékoztatást. Azt azonban leszögezte, hogy Brüsszel minden olyan piacon gondosan elvégzi a vizsgálatot, amelyet a felvetett ügylet érinthet, így a gázpiacon is.

Utóbbi szempontjából a bizottság vizsgálja az OMV ausztriai, baumgarteni gázelosztóközpontjára alapozott, hivatalos nevén közép-európai gázkereskedelmi platform (Central European Gas Hub) szerepét is, ennek továbbfejlesztésére az OMV és az orosz Gazprom januárban vegyesvállalati megállapodást kötött.

A román képviselő egyebek között arról érdeklődött, hogy a bizottság figyelembe veszi-e az esetleges OMV-Mol fúzió hatását a regionális ellátásra, benne az árak potenciális emelkedésére. Aggodalmát fejezte ki az OMV-ben közel 20 százalékot birtokló, abu-dzabi állami alap esetleges befolyása, továbbá amiatt is, hogy ha a bizottság a finomítókapacitás egy részének eladását szabja feltételül, a jelenlegi Mol-vagyon egy része unión kívüli országok cégeihez kerülhet.

Kroes a vizsgálat lezárultáig türelmet kért a képviselőtől az érdemi részletek ismertetésére, de jelezte, hogy az elemzésben minden, a várható versenyhatásokat érintő tényezőt figyelembe vesznek, így a regionális vonatkozásokat és a részvényesek közti megállapodásokat kis. Az uniós szabályok szerint a brüsszeli bizottságnak július 22-ig kell döntést hoznia az OMV beadványával kapcsolatban.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.