2013. február 13. 14:10

A Telenor 2,4 milliárd forintot fizetett be az új távközlési adó és további 2,4 milliárd forintot válságadó címén a negyedik negyedévben.

A vállalat 42,043 milliárd forint árbevételre tett szert 2012 október-decemberében, szemben a 2011. negyedik negyedévi 41,404 milliárd forinttal. A magasabb kiskereskedelmi árbevétel ellensúlyozta a hívásvégződtetési díj januári csökkenésének hatását, és egy egyszeri tétel is hozzájárult a növekedéshez a magyarázat szerint.

Az egyszeri tételek nélküli kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 11,654 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 11,771 milliárdról. A 2012 második félévében bevezetett új távközlési adó negatív hatását csak részben ellensúlyozta a nagyobb árbevétel és a működési költségek csökkenése. A Telenor 2,4 milliárd forintot fizetett be az új távközlési adó és további 2,4 milliárd forintot válságadó címén a negyedik negyedévben.

A vállalat ügyfélköre 62 ezer előfizetővel 3 millió 521 ezerre bővült tavaly az utolsó negyedévben, és ezáltal mind a mobil hang, mind a mobilinternet szegmensben nőtt a Telenor piaci részesedése. A használt kártyák száma alapján számított piaci részesedése 31,78 százalék volt 2012 végén, a mobilinternetes piaci részesedése pedig 30,13 százalékot ért el.

Az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétel 3629 forintra emelkedett tavaly a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 3577 forintról. Beruházásokra 2,35 milliárd forintot költött a vállalat 2012 utolsó negyedévében, szemben a bázisidőszak 8,75 milliárd forintjával. A csökkenés oka, hogy 2011 negyedik negyedévében jelentős beruházásokat igényelt a hálózatmodernizációs program. A norvégiai központú Telenor csoport Skandinávia, Kelet-Közép-Európa és Ázsia 11 piacán rendelkezik mobil érdekeltséggel, továbbá 31,67 százalékos részesedése van a 20 ország piacán működő VimpelCom Ltd.-ben.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.