2011. július 14. 09:16

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) azt szeretné elérni, hogy a főváros egy műszaki jellegű, három pontból álló megállapodást írjon alá a 2-es és a 4-es vonalra szánt metrókocsik francia gyártójával, az Alstom céggel.

A civil szervezet közleményében azzal indokolta e szerződés megkötésének szükségességét, hogy szerintük a BKV kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet a gyártóval szemben, ha az leszállítja a szerelvényeket. Mint írták, ilyen rendszerekből építkező szerelvény sehol a világon nem fut, és számos műszaki probléma felvetődött, amelyeket nem oldottak meg.

A VEKE szerint garantálni kell az alkatrészellátás biztonságát és folyamatosságát, minden alkatrészre meg kell határozni egy maximált árat. A próbafutások során dokumentált, a gyártó által ki nem javított, túlzott kerékkopás miatt az Alstomnak kell vállalnia a kerékcserék teljes anyagi vonzatát addig, amíg a jelenséget meg nem szünteti. A HÉV-összekötés kapcsán az egyesület úgy látja, hogy gondoskodni kell a 2-es metróra kerülő ötkocsis szerelvények bővíthetőségéről is, és erre visszavonhatatlan opciót kellene adnia a gyártónak.

Hangsúlyozták, hogy ha a főváros nem ragaszkodik e pontok szerződésbe foglalásához, akkor megítélésük szerint a cég könnyen súlyos károkat okozhat Budapestnek, amiért vállalniuk kell a felelősséget.

A VEKE úgy látja, hogy a legkisebb kockázattal és a legnagyobb lehetséges társadalmi haszonnal egy új tender kiírása járna. Közlésük szerint az új kiírásban a darabszámot is módosítani lehetne, hogy a 3-as metró és a HÉV szerelvényeit is lecserélhessék, egységes járműparkra lehetne szert tenni egy kiegészítő licencmegállapodás megkötésével, valamint reális elvárás támasztható a nyertes letelepítéséhez, a magyarországi gyártáshoz.

Az Alstom és a főváros július elején állapodott meg a 2-es és a 4-es metróvonalra leszállítandó metrókocsik ügyében. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön nyílt ülésen tárgyalja meg az ezzel kapcsolatos előterjesztést.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.